2025 2. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2025 14:40
Kesinlikle başarılı bir yapıt olduğunu söylemekle başlamam gerekiyor. Mülksüzler tür olarak bilim kurgu ve ütopik eser sınıfına giriyor olsa da her başyapıt gibi çok boyutlu ve dolu dolu bir kitap. Yani içinde felsefenin, psikolojinin, bilimin, aşkın harmonisini bulabileceğiniz bir kitap. Tabii ki her eser içinde biraz ondan biraz bundan taşır lakin her eser bunları başarılı bir ahenkle derinlemesine işleyemez. Bu yüzden benim gibi bir eserde çok boyutluluğu arayan okurlar için tam anlamıyla bir başyapıttır Mülksüzler. Bir yazar üzerine çok düşündüğü ve takıntı haline getirdiği belirli konuları işlerken ne kadar gerçekçilikten ve yazınının çeşitliliğinden ödün vermezse o kadar başarılı oluyor. Bu eserde yazar kapitalizm,anarşizm, özgürlük, toplumsal bilinç gibi kavramları merkez alarak ütopik bir dünya değil, bir evren oluşturmuş. Bu ütopik evrenin zenginliği adeta bir Star Wars zenginliğinde. Politik bir mercekle yazılmış olsa da evrenin zenginliğiyle birçok detay -insan doğası, ilişkilerdeki çatışmalar, çocuk ve ebeveyn ilişkisi vs. - es geçilmeden aktarılmış. Ana karakter Shevek'in yaşadığı gezegen, kapitalizmin uçlarını yaşayan bir gezegende yaşarken baş kaldırarak oradan kaçar. Odocu olarak anılan bu topluluk, kapitalist ve devletçi gezegenlerini bırakıp anarşist ve özgür bir düzen kurar. Lakin her iki gezegenin ve dolayısıyla her iki düzenin de bazı kusurları var. Ana karakter bu her iki düzenin de problemlerini adım adım fark ediyor kitap boyunca.
MülksüzlerUrsula K. Le Guin · Metis Yayınları · 202215,6bin okunma