Puan vermedi·120 syf.····Okunma: 07 Mayıs 2025 15:21 Friedrich Nietzsche – Ecce Homo (Kişi Nasıl Olduğu Kimse Olur)
Bu kitap, Nietzsche’nin tamamladığı son eserdir. 1888 yılında yazılmış ama 1908’de, ölümünden yıllar sonra yayımlanmıştır. Çünkü Nietzsche kitabı yazdıktan kısa bir süre sonra zihinsel çöküş yaşamış ve bir daha yazı yazamamıştır. Yani bu kitap, bir anlamda onun "son sözleri" gibidir. Ama öyle duygusal bir veda beklemeyin; bu vedada bolca ironi, sivri dil ve Nietzsche usulü ego var.:)
Kitap bir tür otobiyografi ama klasik bir hayat hikâyesi değil. Nietzsche burada kendini anlatıyor ama öyle mütevazı bir dille değil:
“Neden bu kadar akıllıyım?”, “Neden bu kadar bilgeyim?”, “Neden bu kadar güzel kitaplar yazıyorum?”
İlk bakışta “bu adam egonun vücut bulmuş hali” diyorsunuz. Ama okudukça fark ediliyor ki: Bu aslında bir yalnız adamın, kimseye benzememiş bir düşünürün ince sitemi.
Nietzsche kitap boyunca dinle, toplumla, üniversitelerle ve eski dostlarıyla hesaplaşıyor. Hristiyanlıkla ilgili söyledikleri özellikle sert; ama amacı dini küçümsemek değil, insanı zayıflatan her şeye karşı çıkmak.
Bir de kendi kitaplarını değerlendiriyor, en çok da Böyle Buyurdu Zerdüşt'ü övüyor.
Diyor ki:
"Benden önce kimse böyle bir kitap yazmadı. Benden sonra da kimse yazamayacak."
Bu cümleyi yazarken kaşının tekini kaldırıp uzaklara bakmış olabilir.:)
Nietzsche 'yi Kadınlar üzerindeki düşüncesi yüzünden sevemedim gitti;) ama onu okumaktanda kendimi geri alamıyorum. Olacak bir yerlerde birbirimizi severiz diye umud ediyorum;)
Dil olarak çok kişisel, çok doğrudan. Bazen kahkaha attırıyor, bazen ne demek istediğini anlamak için bir daha okuma isteği doğuruyor. Bir yandan “bu adam haklı” diyorsunuz, bir yandan “azıcık sakin ol Nietzsche” diye içinizden geçiriyorsunuz.
Ecce Homo, Nietzsche’yi tanımaya başlamak için değil ama onu biraz olsun tanımış olanlar için çok özel bir kitap.
Bir filozofun hem kendini anlattığı, hem herkese meydan okuduğu, hem de içten içe kırgınlığını yazıya döktüğü bir metin.
Hem vedası hem de en samimi haykırışı diyebiliriz...
Keşke bu kadar düşünüp aklını kaybetmesydin be canım ne gerek vardı." Işıklar içinde de uyu" "Allah rahmet eylesin"
Hade iyi okumalar.