Puan vermedi·400 syf.····Okunma: 08 Mayıs 2025 02:52 04:00 /Hikmet Hükümenoğlu
Kar Kuyusu ve Harika Bir Hayat kitaplarından sonra okuduğum üçüncü eseri oldu. Yazar için rahatlıkla şunu söyleyebilirim: Tekrara düşmeden, her seferinde bambaşka dünyalar kurarak ilerleyen, özgün bir kalem. Her kitabı birbirinden tamamen bağımsız ama aynı derecede etkileyici.
04:00 kitabına başlarken bir polisiye okuyacağımı düşünmüştüm, öyle de başladı. Ancak ilerledikçe işin içine gizemli ögeler girmeye başladı. İlk başlarda hikâyeyi tam olarak kavrayamasam da biraz ilerleyince yazarın polisiye kurguya başka bir katman eklediğini fark ettim—bu katman yer yer fantastik sayılabilecek türden.
Baş karakter Giray, çocuğunu kaybetmenin hüznüyle yaşayan içine kapanık bir fırıncı. Eski eşi, bir cinayet büro başkomiseri. Şehirde çocukları kaçıran bir şebeke var ve hiçbir iz bırakmıyorlar. Başkomiser, bu gizemli vakaları çözmek için eski eşinden yardım istiyor. İşte fantastik boyut burada devreye giriyor: Giray’ın özel bir yeteneği var. Bazı eşyalara dokunduğunda farklı boyutlara geçiş yapabiliyor ve orada birtakım izlenimler elde edebiliyor. Oldukça ilginç, aslında buna benzer bir sahneyi daha önce Ahmet Ümit'in Bab-ı Esrar kitabında deneyimlerim ama o kıyıdan kıyıdan ilerlemişti, burada yazar bizi iki boyut arasında götürdü getirdi...
Kızacak bir durum yoktu. Otuz beş yaşına gelmiş ve benimle aynı yaşlardaki insanlardan çok çabuk yorulur olmuştum./Syf.13
Verdiğiniz en küçük karar, aslında hayatınızı değiştirecek önemli bir adım değil mi?/Syf.49
"Ne yazık ki bu şaşkın insancıkların elinden gelen tek şey, karanlığı kendilerinden uzakta tutmak ve kaosun yeryüzüne yayılmasına engel olmaya çalışmaktı," diye o bölümün son satırlarını okudu Efsun./Syf.54
Sürekli kendine eziyet etmek zorunda değilsin./Syf.149
İstanbul'da yaşıyor olmakla İstanbul'da ölüyor olmak arasında pek bir fark kalmadı./Syf.200
Kendine acımak canının acısını geçirmez./Syf.209
"Bir yerlerde bir ışık var. Parlak bir ışık olmayabilir ama yine de karanlığı bastırır."
— Charles Bukowski, Gülen Kalp/Syf.331
Tavsiye eder miyim?