Sessizliğin ve Düşünmenin Kitabı
2025 40. kitabı
Okunma: 08 Mayıs 2025 12:37
İbrahim Tenekeci’nin Tüfeksiz Hareketler kitabı, gürültüsüz ama derin bir kitaptır. Yazar, insanı, hayatı, dostluğu ve ahlakı kısa ama etkili cümlelerle anlatır. Japon ressamların bir çiçeğe aylarca bakıp üç saniyede çizdiği örneği verir; bizse insanları üç saniyede tanıyor, sonra aylarca pişman oluyoruz. Bu, günümüz ilişkilerinin yüzeyselliğine ince bir eleştiridir. Kitap boyunca yazar, ahlakın, sadeliğin ve vefanın peşindedir. Üzülmeyi bir meziyet gibi görür: "Üzülmek, hâlâ hepimizin baba mesleği." Günümüz insanının değerlerini sorgular; artık kitapların ne anlattığından çok kaç sattığına bakıldığını, bilginin paylaşılmak yerine bir üstünlük aracına dönüştüğünü söyler. İsmet Özel’in şu cümlesi kitapta yankılanır: "Türkiye’de insanlar, insan olmayı değil, zengin olmayı seçtiler." Bu, yazarın derdini özetleyen bir cümledir. Modern dünyaya karşı bir iç çekiştir. Yine de öfkelenmez. Hüseyin Kazım Kadri’yi hatırlatır: "Dostluk kurduğun insanlardan vefasızlık görürsen, kırma; üslup ile geri çekil." Tenekeci, bağırmadan anlatır, yargılamadan hatırlatır. Tüfeksiz Hareketler, bir kalbin, bir vicdanın yazdıklarıdır. Okuyucusuna nasihat vermez; sadece düşünmeye davet eder. Çünkü bazı kitaplar haykırmaz, fısıldar. Ama o fısıltılar uzun süre akılda kalır. Tüm okuyuculara tavsiye edilir.
Tüfeksiz Hareketlerİbrahim Tenekeci · Profil Yayıncılık · 2018965 okunma