·142 syf.····Okunma: 09 Mayıs 2025 09:41 Bu kısa felsefi metin, aşkın sıradan bir duygu değil, insan türünün devamını sağlamak için doğanın yarattığı bir aldatma mekanizması olduğunu savunur. Schopenhauer, aşkı romantik değil, biyolojik ve metafizik bir içgüdü olarak değerlendirir.
Aşk, bireyin mutluluğunu gözetmez. Asıl amacı ideal çocukların doğmasını sağlamak için insanların bilinçdışında onları yönlendirmektir.
1. Aşk bir yanılsamadır:
İnsanlar aşık olduklarında aslında türün çıkarına hizmet eder. Bunu bilmeden yaparlar ama doğa onları içgüdüler aracılığıyla yönlendirir.
2. Eş seçimi tesadüf değildir:
Fiziksel özellikler, özellikle kusurları dengeleyecek olanlar, bilinçsizce eş seçiminde belirleyicidir.
3. Tutkunun ardından boşluk gelir:
Doğa amacına ulaştığında (yani çocuk doğduğunda), aşk da yok olur. Bu yüzden çoğu ilişki zamanla tatminsizlik getirir.
4. Kadınlara yönelik sorunlu görüşler:
Schopenhauer, kadınları fiziksel olarak zayıf, zihinsel olarak yüzeysel bulur. Kadının doğurganlık özelliğine aşırı vurgu yapar. Bu yönüyle eser, günümüz değerlerine göre oldukça cinsiyetçi bulunur.
Aşkın Metafiziği, aşkı sıradan bir romantik his olarak değil, türün çıkarına hizmet eden bir doğa stratejisi olarak açıklayan özgün bir felsefi denemedir. Herkesin katılacağı bir kitap değildir; kışkırtıcı, yer yer rahatsız edici ama düşünmeye zorlayan bir metindir. Aşkı ve ilişkileri farklı bir gözle görmek isteyen herkesin okuması gereken kısa ama etkili bir eserdir.