···Okunma: 08 Mayıs 2025 21:26 Raskolnikov, çok merhametli, vicdanlı, fazlaca gururlu ve yardımsever bir karakterdir. Bir anda vermiş olduğu yanlış kararla soyma düşüncesi olmadan işlediği çifte cinayetten sonra yaşadığı psikolojik bunalım ve yıkım ele alınmıştır. Olaydan sonra psikolojik olarak çok kötü durumdayken, günlerce sayıklarken bile, yoksul olan annesinin kendisine gönderdiği üç bin rubleyi babası ölen Sonya'ya cenaze masrafları için vermesi...Razumihin'in arkadaşlığı,dostluğu...Annesinin ve kızkardeşi Dunya'nın kendisine düşkünlüğü...Annesinin kendisi için aklını yitirmesi...kötü bir karakter olan Svidrigaylov'un Sonya'nın annesi Katerina İvanovna'nın ölümünden sonra cenaze masraflarını üstlenmesi ve çocukları kendi imkanlarıyla yurda yerleştirmesi... Svidrigaylov'un gerçek anlamda Dunya'yı sevdiğini gösterircesine kafasına sıkıp intihar etmesi okuyucuyu derinden etkilemektedir. Cinayeti itiraf etmek için gittiği karakolda svidrigaylov'un intihar ettiğini öğrenen Raskolnikov fenalaşır kendine geldiğinde cinayeti itiraf eder...Tüm üzüntüler, bunalımlar, aldatmacalar, boğulmalar, intihar düşünceleri ve gece sayıklamaları artık son bulmuştu. Raskolnikov artık huzura kavuşmuştu. Vicdanı ve onuru galip gelmişti.