2025 12. kitabı
Okunma: 10 Mayıs 2025 17:50
Divan şiirini her zaman dahiyane bulmuşumdur. Belki de en bilinen örneklerini okuduğum içindir. Ahmet Atilla Şentürk ile üniversite yıllarımda Osmanlı Şiir Antolojisi ile tanıştım ve o eser hala kitaplığımın en kıymetlilerindendir. Şehzade Mustafa belki de dizinin de etkisi ile milletçe yürek yaramız oldu. Bu trajik olayı ölümsüzleştiren Yahya Efendi’nin mersiyesi ise derin anlamlarını fark etmeden bile yaşanılan acıyı okuyucuya geçirebiliyor. Fakat gelelim işte o derin anlamlara. Aman Yarabbi! Bu nasıl bir ustalıktır böyle. Bir mersiye yazıyorsun ama aynı anda hicviye. Kelimelerin seçimi, kombinasyonları, kompozisyonları, söz sanatları, söz oyunları!.. inanamadım… üstüne alınmaya kalksan sebebin çok ama suçlamaya kalksan delilin yok! Tarih ve edebiyat meraklısı biri olarak iyi ki almışım, iyi ki okumuşum ve bu muhteşem kitap sen iyi ki kitaplığıma kurulmuşsun! Ne diyelim İlahi cennet-i firdevs [ şehzade Mustafa’ya] durag olsun Bu kitabı yazan Ahmet hocam sağ olsun
Taşlıcalı Yayha Beğ'in Şehzade Mustafa MersiyesiAhmet Atilla Şentürk · Büyüyen Ay Yayınları · 201468 okunma