Puan vermedi·160 syf.··Beğendi
···Okunma: 09 Mayıs 2025 23:21 Dünya tarihi, birçok devlete ve bu devletlere liderlik eden kişilere sahne olmuştur. Liderler birbirini öldürmüş, devletler yıkılmış ve düzen zamanla ya kendini tekrar etmiş ya da farklı biçimlere bürünmüştür. Pek çok tarihçi, devletlerin de insanlar gibi doğduğunu, gelişip büyüdüğünü ve sonunda öldüğünü savunur. Bu süreçte bazı liderlerin isimleri tarihe kalıcı olarak geçerken, bazıları ise yaşadıkları dönemden çok kısa bir süre sonra unutulup gitmiştir. Bu eser, kalıcı olanların neden kalıcı olduğuna dair bazı ipuçları sunmaktadır.
Prens adlı kitabımız, 1513 yılında yazılmış olmasına rağmen, hem o dönem hem de sonrasındaki liderler için bir kaynak niteliği taşımaktadır. Kitap, dönemin koşulları gereği devlet yöneticisini “prens” olarak adlandırmaktadır. Prenslerin (yani devlet yöneticilerinin) halka, askerlere ve soylulara (günümüzde zengin kesime) karşı nasıl bir tutum sergilemeleri gerektiği; devlet içinde dengeleri nasıl kurmaları gerektiği gibi konulara yer verilmektedir. Günümüzdeki siyasi koşullar nedeniyle benim en çok dikkatimi çeken bölüm, prensin halkıyla kurduğu ilişkinin önemine dair yapılan vurgular oldu. Halktan uzak duran ve halkın sevgisi yerine nefretini kazanan prenslerin karşı karşıya kalacağı tehlikelerin anlatıldığı kısımlar oldukça ilgi çekiciydi. Bu durum günümüzde de birçok coğrafyada karşımıza çıkıyor. Halklar, kendilerini yöneten kişilere karşı seslerini yükseltiyor.
Bunun yanında, prensin askerî güçleri memnun etmesi ve soyluları da göz ardı etmemesi gerektiği vurgulanıyor. Halk, askerî güç ve soylular; prensin iktidarını sürdürebilmesi için denge içinde yönetmesi gereken üç temel unsurdur. Dünya üzerindeki örnekler incelendiğinde, bu üç unsurdan herhangi birinin ihmal edilmesinin, iktidar sahiplerini yerlerinden ettiği açıkça görülmektedir.
Prens, doğruları ve yanlışlarıyla tartışılabilecek bir eserdir. Halka karşı acımasız olunması gerektiğini savunan bölümler, günümüz modern toplumu açısından değerlendirildiğinde, tartışmaya açık ve güncellenmesi gereken yönler arasında sayılabilir. Ancak kitap, yazıldığı dönem itibarıyla çok önemli bir yere sahiptir. Yönetim yalnızca devletlerde değil; şirketlerde, aile yapılarında ya da farklı topluluklar içinde de söz konusu olduğundan, Prens’ten çıkarılabilecek pek çok ders olduğu kesindir.