Sevgi mi, korku mu?
2026 6. kitabı
Okunma: 10 Ocak 2026 18:28
Kitap boyunca Machiavelli, ideal bir hükümdar profili çizmez; bunun yerine iktidarı ele geçirmek, korumak ve kaybetmemek için hangi yolların gerçekten işe yaradığını anlatır. Merhamet, adalet ve erdem gibi kavramları mutlak değerler olarak değil, gerektiğinde bir kenara bırakılabilecek araçlar olarak ele alır. Onun için belirleyici olan niyet değil, sonuçtur. Bu yaklaşım, Prens’i ahlâk öğreten bir metinden çok, iktidarın çıplak anatomisini çıkaran bir kitap hâline getirir. Machiavelli’nin dili serttir ama samimidir. Okuru teselli etmeye ya da ikna etmeye çalışmaz; olanı olduğu gibi söyler. Bu yüzden de çoğu insan Machiavelli’yi sevmez. Fazla acımasız, fazla gerçekçi, fazla dürüst bulunur. Ancak tam da bu nedenle ben Machiavelli’yi seviyorum. Çünkü süslenmiş idealler yerine, rahatsız edici doğrularla konuşur. Yumuşatmaz, saklamaz, arkasını toplamaz. Kitapta dikkat çeken noktalardan biri de Machiavelli’nin Türklerden ve Osmanlı yönetim anlayışından bahsetmesidir. Bunu küçümseyici bir yerden değil; aksine güçlü, merkeziyetçi ve çözülmesi zor bir devlet yapısı olarak ele alır. Türkleri örnek verirken kurduğu cümleler, dönemin Avrupa merkezli bakış açısı düşünüldüğünde oldukça dikkat çekicidir ve metne tarihsel açıdan ayrı bir derinlik katar. Machiavelli, sevilmek mi yoksa korkulmak mı daha güvenlidir sorusuna tereddütsüz cevap verir: korkulmak. Çünkü sevgi geçici olabilir; ama korku daha kalıcıdır. Bu düşünce okuru rahatsız eder. Ancak Prens tam da bu rahatsızlık üzerinden çalışır; okuru kendi ahlâk sınırlarıyla yüzleştirir. Sonuç olarak Prens, okurunu rahatlatan bir kitap değildir. Ama dürüsttür. Gücü anlamak isteyen, siyasetin arka planına bakmaya cesaret eden herkes için hâlâ güçlü ve düşündürücü bir metindir. Machiavelli’yi sevmek zorunda değilsiniz; ama onu
PrensNiccolo Machiavelli · Can Yayınları · 201920,3bin okunma
. . PRENS, Niccolo Machiavelli . .
2022 180. kitabı
Okunma: 21 Mayıs 2022 12:41
LANETLENMİŞ, AFOROZ EDİLMİŞ, ŞEYTANIN KİTABI: Prens Siyaset Kuramının Baş Yapıtı . . . Bu eseri hiç okumamış birinin siyaset hakkında yorum yapması durumunda bu yapılan yorum, içerik itibariyle sığ kalacağı gibi ayrıca parçaları tamamlanmamış bir puzzle gibi eğreti duracak , o anlatılan kişinin zihninde oluşan ana tablo tam olarak canlanamayacak veya hiçbir şeye benzemeyecektir. İşte, böylesi bir öneme sahip bir düşünürdür; Niccolo Machiavelli ve onun kült eseri Prens Sonda söyleyeceğimi ilk baştan söyleyerek inceleme yazıma başlıyorum: Tarih ve yaşanmışlık, insan hakkındaki çok acı bir hakikati , Niccolo Machiavelli ‘nin kafasına mermer taşından bir balyoz gibi indirmiş; kafasında tuz buz etmiştir: İnsan; menfaati için haklıdan yana değil güçlüden yana tavır alan, esneyebilen karakteriyle her şekle girebilen, yeri geldiğinde karşısındakini hayrete düşürtecek kadar sahtekâr, düzenbaz, tatminsiz, açgözlü, nankör ve omurgasız bir mahluktur. Niccolo Machiavelli , tarihten edindikleri ve yaşanmışlıkları sonucu bazı acı dersler çıkarmış ve insana olan güvenini yitirmiş gibidir. Yöneten kesimin ahlâksal deformasyonu; yönetilen kesimin ise saflık derecesindeki kandırılmaya müsait tavırları sonrasında Niccolo Machiavelli, insan türü hakkında bir hükme varmıştır: İnsan, aciz yaradılışlı bir mahluktur. Ancak bu şekliyle kendi haline bırakılıp zalimlerin insiyatifine terk edilmemelidir. Kabaca tabir etmek gerekirse; bu koyun sürüsünü güdecek bir çoban lazımdır. O işi de ben sizi güden kurnaz çobanlarınıza (yöneticilerinize) çaktırmadan yapmaya çalışacağım demektedir. Devam edelim . . . İnsanların gereksinimleri bitmek bilmediğinden doyumsuz insanoğlunun ruhunda sürekli bir türlü tatmin olamama hali hakimdir. İnsanlar, ihtirasları ve sabırsızlıkları sebebiyle zamana ters düşen eylemler yapmaktadır. Bu sebepledir
Siyaset Felsefesi
2022 63. kitabı
Tarihi ve siyasi alt yapı olmadan okunamayacak bir eser fakat alt yapı oluşturmak için de okunması gereken bir eser yazıldığı dönem diyemeyeceğim(yazarın ölümünden sonra basılmış) ölümünden sonra basıldığı dönem içinde çok eleştirilmiş olmasına karşın ben eleştirecek bir yan göremedim. Prenslikler üzerine yazılmış olmasına karşın geçmiş ve günümüz devletlerinin prensliklerin dükalıkların işleyişini birebir o dönemlerde görmüş ve yansıtmış. Tavsiye gibi dursada işleyişi aktarmış ve gariptir ki insan ilişkilerine dair bile bir çok ders verici sözler de barındırıyor.
1000k
Güç, Strateji ve İnsan İlişkileri
2025 18. kitabı
Okunma: 22 Haziran 2025 00:00
Makyavelli’nin Prens kitabını okumaya başlamadan önce, okuyuculara şunu samimiyetle öneririm: Öncelikle, 15. ve 16. yüzyıl İtalya’sının tarihini, siyasi parçalanmışlığını ve iç savaşlarını araştırın. Çünkü kitabın anlamı, doğduğu coğrafyanın karmaşası ve kaosu olmadan tam kavranamaz. Bu tarihsel zemin, kitabın içindeki güç oyunlarının, entrikaların ve stratejilerin temelini koyuyor. “Güç, tarih ve kaosun içinden doğar.” Prens, sadece siyasetle ilgili değil, aslında insan doğası ve ilişkileri üzerine derin ve çarpıcı bir felsefi metindir. Makyavelli, insanları idealize etmez; onların zaaflarını, çıkarcılıklarını, ikiyüzlülüklerini ve korkularını açıkça ortaya koyar. İnsan ilişkileri, bu bağlamda bir tür sürekli mücadele ve denge arayışıdır. “İnsan, hem dost hem düşman, hem kurtarıcı hem yıkıcıdır.” Kitapta öne çıkan en temel gerçeklerden biri, insanların çoğunlukla güvenilmez olduğudur. Sadakat ve samimiyet, insan ilişkilerinde nadir bulunan, kırılgan bir değer olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden, ilişkilerde şeffaflık ve tarafsızlık genellikle bir zayıflık belirtisi sayılır. Güçlü olmak isteyenlerin, bu gerçeği kabul edip stratejik davranmaları gerekir. “Güven bir armağan değil, stratejik bir kazançtır.” Makyavelli’nin düşüncesinde, insan ilişkilerinde duyguların değil, aklın ve stratejinin ön planda olması önemlidir. Empati kurmak, karşı tarafın zaaflarını ve güdülerini anlamak, onları yönlendirmek için bir araçtır. Bu açıdan bakıldığında, ilişkilerde manipülasyon, sadece kötü niyetli bir oyun değil, hayatta kalma ve var olma stratejisidir. “Duygular değil, strateji kazanır.” Ayrıca, Prens bize öğretir ki, güç dengeleri sürekli değişir; bu yüzden ilişkilerde esnek olmak, durumlara göre tavır almak gerekir. Kesin ve katı duruşlar, çoğu zaman kaybettirir. Ancak
Siyaset
2025 3. kitabı
Okunma: 25 Ocak 2025 00:13
1500'lü yıllardan günümüze kadar gelebilen, o yıllarda bile sistemin aynı, değişmeyen kurallarının olduğunu öğreten kısa ama etkileyici metin. O yıllarda Prens bu zamanlarda Diktatör, Başkan, Başbakan... Öncü görülenler, grupbaşı, lider, patron, müdür... Her ülkede, her millette, her bölgede. Aslında aradan yüzyıllar geçmesine rağmen kurallar hep aynı. Başa geçmek isteyenler için, önder olmak isteyenler için, liderler için kurallar değişmemiş. Halk yanındaysa durum nedir, değilse durum nasıl olur. Yanında akıllı planlı adamlar varsa nedir, sen akıllıysan hatta uyanıksan nasıl olur. Kim kimin hatasını gözetir ya da kim kimin hatasını bekler. Yine bu kitaptan da anladım ki; insanoğlu, insan beyni bir bütündür değiştirilemez. Fikirler değiştirilemez. Oyunlar hileler değiştirilemez. Doğruluk değiştirilemez. Yalnızca bir fark var, doğruluk dediğimiz o şey, kime göre doğrudur? Ek olarak Prenslik üzerine yazılmış bir eser olmasına rağmen bana insan ilişkileri üzerine yazdığı cümleler daha etkili geldi. Benim çok severek okuduğum, hatta bana bir çok durumu ve düzeni yeniden hatırlatan bir eser oldu. Siyasi kitap okumayı sevenler için birebir. Tavsiyedir. Keyifli okumalar.
2024 14. kitabı
Okunma: 05 Ağustos 2024 02:30
1513 yılında yazılmıştır. Ancak 1532 yılına yani Machiavelli'nin ölümünden 5 yıl sonrasına kadar basılmamıştır. Yaşadığı süre boyunca yayımlanmamasına rağmen Machiavelli'nin en bilinen eseri olarak kabul edilmektedir. Ayrıca daha sonra ortaya atılan "Makyavelist düşünce" teriminin temelini oluşturmaktadır. Prens'te dile getirilen görüşler genellikle bir hükümdarın saltanatını nasıl ayakta tutabileceği ve hükümdarlığını nasıl daha da güçlendirebileceği üzerinedir. Machiavelli'ye göre ahlaki ilkeler her özel durumun ihtiyaçlarına tamamen teslim olmalıdır. Bu yüzden prens, gücünü koruyabilmek için gerekirse her şeyi yapmaktan çekinmemelidir. Machiavelli, bir hükümdarın asıl gücünü sevilmekten çok korkutmaktan alması gerektiğini söylerken yine de kendinden nefret ettirmemesi gerektiğini de öğütlemektedir. Kesinlikle herkesin özellikle siyasetle ilgilenen herkesin okuması gerekmektedir.
2026 27. kitabı
Okunma: 09 Nisan 2026 01:03
Bu kitabı bir cümle ile betimlemeye çalışsam bu devlet yönetme sanatı olurdu. Kitap krallık ve monarşilerin olduğu bir dönemde yazılmasına rağmen şüphesiz ki yöneticilerin,siyasetçilerin ve devlet başkanlarının danıştığı bir kitap olmaya devam ediyor gibi görünüyor. Kitabın kapağı ve ismi bir romanı anımsatmasına rağmen romanla bir alakası yok. İsmi strateji ve yönetme sanatı ile bütünleşen machiavelli'nin bu kitabı güç nasıl elde edilir,nasıl elde tutulur,bir devlet nasıl elde tutulur ve korunur onu anlatmaya odaklanmış. Kitabın içerisindekiler günümüz demokrasilerinde tam olarak uygulanması zor olsa da kitabın yazıldığı dönemlerde yayınlandıktan kısa bir süre sonra şeytanın kitabı olarak uzun bir süre anılmış durumda buna neden olan şey ise acımasızlığı harmanlayarak merhametten ödün vermeden bunları okurlara aktarması. Kitapta kalelerin işlevselliğinden,paralı askerlerin gerekliliğine ve zararlarına kadar aktarılmış dolayısıyla kapsamlı bir eser. Siyasete,politikaya,uluslararası ilişkilere,savaş sanatına ilgisi olanların okumasını tavsiye ederim. Keyifli okumalar
·160 syf.·
2025 17. kitabı
Mazhar Fuat Özkan’ın Ali Desidero şarkısında duymuşumdur ilk kez Machiavelli’yi ancak bu kitabı okurken yeni anladım kim olduğunu. Sizleri de 80’lere 90’lara kısa bir yolcluğa çıkarıyım. Şarkıdan kısa bir hatırlatma eklersem; Diyor "felsefeyi sever misiniz?", Ali diyo' "Biz hep dönerciyiz" "Luther" diyor kız, "Machiavelli, hı?", "Şampiyon biziz" diyor Ali, "Attığımız gollerden belli!" Ali Desidero Ali Desidero İtiraf etmeliyim ki, hiç kolay olmadı okumam. Ancak gerek tarih gerek coğrafya merakım ile kitapta verilen örneklemeler oldukça ilgimi çekti. Ayrıca günümüzde çeşitli ülkelerin siyasetlerini düşününce gördüğümüz benzerlik inanılmaz. Demek ki dünya hep aynı, 100 yıl da geçse 500 yıl da geçse her şey aynı. Okumakta zorlnsanız bile asla vazgeçmeyin, bence her birey bu kitabı okumalı. İyi okumalar…
Siyaset Bilimi
Puan vermedi
Siyaset Biliminin kurucularından sayılan, Niccolò Machiavelli'nin Prens isimli kitabı. Devlet yönetimini anlatan, bir "Prens"'in nasıl olması gerektiğini vurgulayan bir kitap. Bu kitabı okumak için öncelikle, "Medici'ler Ailesi"'ni araştırmanızı öneririm. Zira, bu kitabı anlamak için yazıldığı dönemdeki siyasi durumu ve İtalya'nın vaziyetini iyi bilmek gerekiyor. İnsan psikolojisine etki edecek tüyolar veriyor bize Machiavelli. Bir Liderde olması gereken her şeyi bu kitapta bulabilirsiniz desem yanlış olmaz.
2023 15. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2023 04:30
Prens, bir klasik olarak yüz yıllardır okunduğu hâlde dikkatimi çekmemişti. Ümit Özdağ’ın bir sokak gezisinde karşılaştığı gençlere “Yazılmış en iyi siyaset kitabı nedir?” diye sorduktan sonra, “Prens” diye cevap vermesi üzerine kitabı okumaya karar verdim. 15.yy’daki hükümdarlar için bir rehber kitap olarak kaleme aldığı bu eserinde Machiavelli, bir devletin uzun ve sağlıklı bir şekilde nasıl yönetebileceğinin tüyolarını veriyor. Kitabın bugün hâlâ klasik sayılmasının önemli bir sebebinin, bu tüyoların kişinin bir hükümdar olmasa dahi kendi hayatında alıp kullanabilmesi olduğunu düşünüyorum. Prens’i, bir kere okuyup, etkilenip, bir kenara kaldırılabilecek bir kitap olarak görmüyorum. Prens, bundan sonra benim için bir baş ucu kitabıdır. Fırsat oldukça 5-10 sayfa okunarak yeni kazanımlar elde edilebilecek bir kitap. Olay olay, durum durum anlatılmış bu kitabı bir bütün olarak özetlemek mümkün değil. Genel bir kısaltma ile anlaşılması imkânsız. Bu kitabın özeti alıntılarla yapılabilir. “İnsanlar uğradıkları küçük zararların öcünü alırlar, ama büyük zararların öcünü almazlar.” “Ve her kim yeni iyiliklerin büyük kişilere eski haksızlıkları unutturduğunu sanıyorsa, kendini aldatıyor demektir.” “İşgalci, bir devleti ele geçirdiğinde, yapması gereken bütün yıkıcı şeyleri gözden geçirip hepsini bir anda yapmalıdır ki her gün yinelemek zorunda kalmasın. Ürkeklik ya da basiretsizlik nedeniyle başka türlü davranan kişi bıçağını hep elinde tutmak zorunda kalır.” “Ve her şeyden önce bir prens uyruklarıyla öyle yaşamalıdır ki, iyi ya da kötü hiçbir olay, hareket tarzını değiştirmesini gerektirmesin.” “Ve insanların doğası öyledir ki, hem yaptıkları hem gördükleri iyiliklerden ötürü yükümlülük duyarlar.” “... İyi orduların olmadığı yerde iyi yasalar olamayacağı için ve iyi

Niccolo MachiavelliYazar · 19 kitap
Niccolò di Bernado dei Machiavelli (3 Mayıs 1469 - 21 Haziran 1527), tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir. En ünlü eseri Prens'te, politik yazının tarihinde ilk kez iktidarın alınışı ve korunması gibi bir sorunu dinsel ya da ahlaki kaygıları dikkate almaksızın kendinde bir amaç olarak inceledi. Tüm yaşamı boyunca İtalya'nın birliği ideali için mücadele verdi. Fikirleri politik yazında olduğu gibi yaygın düşünüşte de giderek büsbütün olumsuz ve ilkesiz bir politik hırsın anlatımı olarak görüldü, "Makyavelizm" terimi bir düşünce sisteminden çok "amaç için her yolu mübah gören" politikacının tutumunu anlatan suçlayıcı bir sıfat haline geldi. Yine de Diderot, Rousseau, Fichte ve Hegel gibi büyük düşünürler Machiavelli düşüncesinin olumlu yönünü açığa çıkarmaya çalıştılar. Hegel'e göre "Machiavelli'nin gayesi, yani İtalya'nın bir devlet mertebesine çıkarılması, bu yazarın eserinde tiranlığın haklı gösterilmesinden ve muhteris bir despot için imal edilmiş altın yıldızlı bir aynadan başka bir şey görmeyen bütün görme özürlülerce anlaşılamadan kalmıştır." Hegel O'nun yöntemini şöyle özetler: "Kangren olmuş uzuvlar lavanta suyuyla iyileştirilemez.". Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Niccolò_Machiavelli