Hedefe götüren her yol mübah mıdır?
2024 21. kitabı
Okunma: 18 Eylül 2024 19:04
"Nasıl ki bir manzarayı betimlerken düzlüğe çıkıp dağları ve yüksek yerleri, yüksek yerlere çıkıp düzlükleri gözlemleriz; halkın karakterini tanımak için hükümdar, hükümdarların doğasını bilmek için de halk olmak gerek" (s.2). Günümüzde içinde olsak da olmasak da yaşamımızı tüm yönleriyle kuşattığı için siyasetin ve siyasetçilerin konuşulmadığı bir gün yok gibidir. O nedenle etrafımıza şöyle bir baktığımızda politize olmamış insan görmek oldukça zordur. Peki siyasetin bazen öznesi, bazen de nesnesi haline gelen insanlar, hakkında konuştuğu ve dedikodusunu yaptığı politikanın hakkında bilgisi ne düzeydedir? Bundan da öte insanlar neden siyasetçiler tarafından çoğu zaman aldatıldığı ve kandırıldığını düşünüyor? Bu hissiyatlarına rağmen aynı siyasetçilere niçin koşulsuz destek vermeye devam ediyor. Bir siyasî iktidar neden yıllar boyu ayakta kalmayı başarırken, bir başka siyasi iktidar yok olup giderek tarihin sayfalarında yer alıyor? Onca muhalifinin ve düşmanının ortasında bir lider/prens/hükümdar, hangi yol ve yöntemleri uygulayarak ayakta kalmayı başarıyor? Toplumlar hangi koşullarda başlarındaki lider ve yöneticilere başkaldırarak yönetimlerine son veriyor? İşte tüm bu soruların cevabını merak eden okurların öncelikle okuması gereken baş yapıtlardan birinin de Niccolo Machiavelli'nin "Hükümdar" adlı eseri olduğunu düşünüyorum. İtalyan Rönesans hareketinin önemli isimlerinden biri olan Machiavelli (1469-1527), tüm yaşamı boyunca İtalya'nın birliği ideali için mücadele veriyor. Devlette görev alıyor, iktidarlar değiştiğinde hapis yatıyor ve sürgüne gönderiliyor. Ama o, sürgünde olduğu yıllarda da düşünce ve görüşlerini yılmadan kaleme alarak dönemin yöneticilerine sunuyor. Her ne kadar onun "Hükümdar"da ifade ettiği bazı düşünceleri birçok yazar, düşünür ve devlet adamı
Felsefe
HükümdarNiccolo Machiavelli · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202120,3bin okunma
2025 157. kitabı
Okunma: 19 Temmuz 2025 14:08
Hükümdar – Niccolò Machiavelli Bu kitabı okurken sürekli düşündüm: Machiavelli gerçekten mi bu kadar soğukkanlı, yoksa sadece gözlemlediklerini mi aktarıyor? Hükümdar, bir hükümdarın iktidarını nasıl koruyacağını, halkını nasıl yöneteceğini ve düşmanlarını nasıl alt edeceğini anlatıyor. Ama öyle basit tavsiyeler değil bunlar; çoğu zaman insanın içini ürperten stratejilerden bahsediyor. Kitap bana gücün aslında ne kadar kaygan bir zemin olduğunu gösterdi. Machiavelli’nin gözünde erdem ya da ahlak ikincil bir mesele; asıl olan iktidarın devamı. Bu yüzden gerektiğinde acımasız olmayı, gerektiğinde halkın sevgisini kazanmayı öneriyor. Buradaki “gerektiğinde” kelimesi beni çok düşündürdü – çünkü aslında herkesin içinde biraz Machiavelli’nin dediği o pragmatik taraf var gibi. Benim en çok dikkatimi çeken kısım, Machiavelli’nin bir hükümdarın “hem sevilmesi hem korkulması iyi ama ikisini birden yapamıyorsa korkulması daha güvenlidir” demesi oldu. Çok sert bir bakış açısı gibi duruyor ama günümüz siyasetinde bile bunun izlerini görmek mümkün. Genel olarak Hükümdar bana insan doğasını ve iktidar ilişkilerini daha çıplak bir gözle görmeyi öğretti. Okurken zaman zaman rahatsız oldum ama aynı zamanda gerçekçi buldum. Eğer güç, politika ve liderlik konularını merak ediyorsanız mutlaka okunması gereken bir kitap bence.
2025 30. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2025 09:51
Machiavelli’nin Hükümdar adlı kitabı, ilk bakışta biraz sert, hatta yer yer rahatsız edici gelebilir. Çünkü bu kitap, bize idealist bir dünyadan değil, gerçek dünyanın acımasız dengelerinden bahsediyor. Yazar adeta şunu diyor: “İktidar oyununda başarılı olmak istiyorsan, bazen iyi insan olmak yetmez; gerektiğinde acımasız olmayı da bilmelisin.” Bu düşünce, özellikle günümüzde hâlâ çok konuşuluyor çünkü Machiavelli, ahlaki kaygılardan çok “işe yarayan” davranışları ön plana çıkarıyor. Onun için önemli olan bir hükümdarın seviliyor olması değil; iktidarda kalmayı başarması. Bunun için gerekirse yalan söylenebilir, düşman kandırılabilir, hatta halk korkutulabilir diyor. Bu yönüyle biraz soğuk bir mantıkla yazılmış gibi dursa da, Machiavelli aslında sadece dürüst davranıyor. Politikacıların çoğunun perde arkasında zaten yaptığı şeyleri, açık açık dile getiriyor. Kitapta verilen örnekler, o dönem İtalya’sındaki siyasi karışıklıklardan geliyor ama işin ilginç yanı şu: Bu fikirler bugün bile geçerli. Günümüz siyasetinde olup bitenlere bakınca, Machiavelli’nin ne kadar zamanının ötesinde bir gözlemci olduğunu fark etmek zor değil. Elbette her fikirde olduğu gibi Hükümdar da herkesin hoşuna gitmeyebilir. Özellikle “ama bu doğru değil ki, böyle yapılmamalı” diyenler de çok. Ama belki de Machiavelli’nin amacı zaten “doğru olanı” anlatmak değil, “olanı” anlatmaktı. Yani bize nasıl olması gerektiğini değil, aslında nasıl yürüdüğünü gösteriyor bu işlerin. Sonuç olarak, Hükümdar biraz sert, biraz karanlık ama kesinlikle düşündürücü bir kitap. Siyasetle ilgilenmesen bile, insan doğasını ve güç ilişkilerini anlamak için okunmaya değer. Hem kısa, hem de dili gayet sade (çevirisine göre değişiyor tabii). Kitabı okuduktan sonra belki dünyaya bakışın biraz daha gerçekçi olacak. Belki
2020 5. kitabı
Niccolo Machiavelli, Prens kitabını yazdığı dönem "ahlaksızlıkla" suçlanmıştır. Okuyan çoğu insan da bunu düşünebilir. Çünkü siyasetle ilgili "zafere giden yolda her şey mübahtır" mantığını savunuyor. Bu ahlaksızlık ve bencilce geliyor ama siyasetin veya iktidarın yegane ahlakı iktidarda kalmak ve bunun devamını sağlamaktır görüşünde. Çoğu siyasetçinin başucu olabilecek nitelikte bir kitap. Makyevelizmi daha iyi anlayabilmek için bu kitabı okumak istedim. Ama çok daha fazlasını bulduğumu düşünüyorum. Tavsiye ederim.
2024 152. kitabı
Birinin güçlenmesine omuz veren bir diğer kişi kendi sonunu hazırlar; çünkü o güç, o kişi tarafından ya kurnazlıkla ya da zorla sağlanmıştır; güç kazanan kişi bu iki seçeneğe de kuşku ile bakmalıdır.
2021 112. kitabı
Machiavelli, Hükümdar'ı 1513 yılında ve 43 yaşındayken yazmayı bitirir. Bu eseri sürgündeyken yazması da ilgi çekici bir ayrıntıdır. Hükümdar'da devlet yönetimi, hükümdarın nasıl olması gerektiği gibi konular işlenmiştir. Konu ile ilgili sunduğu tezi, birçok tarihi örnekle pekiştirmiştir. Hatta kitapta birkaç yerde Türklerden bahseder. Mesela Osmanlı Devleti'nin nasıl bir yerde kalıcı kaldığını anlatır, hoşgörü istimalet politikası gibi konulara değinir ve bizi örnek olarak göstermiş olur. Bence bu kitap felsefi özellikten çok siyasetname özelliği taşıyor. Kitap, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nda 108 sayfa. Okunabilir, hoş bir kitap, tavsiye ederim.
2020 1502. kitabı
Okunma: 01 Mart 2020 20:27
Niccolò di Bernardo dei Machiavelli, İtalyan düşünür ve devlet adamı. Tarih ve politika biliminin de kurucusu kabul edilir. Niccolò di Bernardo dei Machiavelli bu kitabında, bir hükümdar da olması gereken nitelikleri ve yönettiği ülkeyi nasıl yönetmesi gerektiğini anlatmakta. Bunu yaparken hükümdara öğütler vermeyi de ihmal etmez. En çarpıcı olan ise; hükümdarın duygularını yok sayarak, gerektiğinde acıma hissini bile yok sayarak devleti yönetmesi gerektiğini vurguladığı öğüdüdür. Bu kitap ve Niccolò di Bernardo dei Machiavelli’nin görüşleri “Makyavelizm”in temellerini oluşturur. Makyavelizm, tek kelime ile; “Ülkeyi yöneten kişinin, devleti ve iktidarını korumak için başvuracağı tüm yolların ve bu yolda amacına ulaşmak için yapacağı her şeyin uygun olduğu”dur. Bu anlayış tek kelime ile “Tiran”lıktır. Bu görüşlerin bana göre ahlaki hiç bir dayanağı yoktur. Kitapta geçen; “her zaman iyi olmaya çalışan bir insan iyi olmayan çok sayıda insanın arasında bir yıkıntı haline gelecektir. Bu nedenle otorite kurmak isteyen bir prens nasıl iyi olunmayacağını öğrenmeli ve ihtiyaca bağlı olarak bu bilgiyi ya kullanmalı ya da onu kullanmaktan kaçınmalıdır.” bu cümleler bile nasıl vahşi bir anlayışın önerildiğinin kanıtıdır. Kitabı, sırf tiranları tanımak için okuyun derim. Başka bir nedenden dolayı okunamaz zaten. Felsefe ile kalın, düşünün, Felsefe okuyun.
Felsefe
Puan vermedi·112 syf.·
2020 12. kitabı
Machiavelli Hükümdar'ı sürgündeyken yazmıştır. Ve en önemli yapıtı olarak bilinir. Siyâset Bilimi öğrencilerine önerilen kitapların başında gelir. Hükümdar'ı yazarken Machiavelli'nin amacı Italya'nın değişik eyaletlerini yöneten hükümdarlardan birinin çıkıp, ülkeyi sahiplenip yönetmesini istemektedir. Yıllarca yabancı işgalinde olup,siyasi bağımsızlığı ve birliğini sağlanmamistir. Bu kitabı yazarken amacı İtalya'nin siyasi birliğini gerçekleştirmek. Machiavelli aslında cumhuriyeti savunun bir aydındır.Machiavelli kısa vadede ise siyasi birlik için uygun olan monarşiyi savunmuştur. Aslında bu tezatligi eserlerinde görmekteyiz. "Konuşmalar" adlı eserinde ne kadar cumhuriyetçilige yakınsa "Hükümdar" adlı eserinde de o kadar monarşiye yakın. Kendi idaellerinden vazgeçip ülkesinin geleceği için çabalayan birini görmek istiyorsak mutlaka okunması gereken bir eser.
Siyaset
İktidarın Maskesini Düşüren Adam
2022 19. kitabı
Okunma: 04 Mayıs 2022 21:27
Machiavelli’nin Hükümdar’ı, siyaset tarihinin en tartışmalı metinlerinden biridir. Yazıldığı 1513’ten bugüne kadar kimine göre “gerçeğin çıplak ifşası”, kimine göre ise “ahlaksızlığın kitabı” olmuştur. Gerçek ise şu: Bu eser, devlet aklının soğuk yüzünü, yani iktidarın vicdan değil güç üzerinden nasıl işlediğini göstermek için yazılmıştır. Machiavelli’nin en büyük “suçu”, siyaseti dinden, ahlaktan ve ideallerden koparıp bağımsız bir alan olarak tanımlamasıdır. Ortaçağ’ın “Tanrı isterse”ci yaklaşımına karşı çıkarak tarihin öznesinin insan olduğunu söyler. Ona göre hükümdar, halkın sevgisine değil, itaate ihtiyaç duyar. “Sevilmek mi, korkulmak mı?” sorusuna verdiği cevap ise siyasetin özünü özetler. İkisi birden mümkünse ne ala, ama birini seçmek gerekirse korkulmak daha güvenlidir. Bu yaklaşım, Aristoteles’in erdem siyasetinden kopuşu, Hobbes’un Leviathan’ına giden yolu açar. Yani Machiavelli, ahlaki olmamakla değil, siyaseti ahlakın boyunduruğundan kurtarmakla devrimcidir. Machiavelli, eserinde Roma’dan çağdaşı İtalya’ya uzanan örneklerle konuşur. Ona göre tarihin yasası nettir: İnsan doğası değişmez. İhtiras, hırs, korku ve açgözlülük dün nasılsa bugün de öyledir. Dolayısıyla tarihten ders çıkarmak, aslında insanın değişmeyen zaaflarını anlamaktan ibarettir. Burada tarih, bir ibret arşivi değil, iktidar için kullanışlı bir laboratuvardır. Machiavelli’nin çağında İtalya parçalanmış, Fransa, İspanya ve Papalık arasında oyuncak olmuştu. Hükümdar, işte bu kaosun ortasında ulusal birliğe duyulan özlemin çığlığıdır. Dolayısıyla eser yalnızca “kötü yöntemler kılavuzu” değil, aynı zamanda İtalyan yurtseverliğinin çarpık ama samimi bir ifadesidir. Machiavelli’nin hükümdar portresi, sıradan bir insanın değil, “olağanüstü insan”ın betimidir. Bu figür, gerektiğinde zalim,
Siyaset
·112 syf.·
2019 71. kitabı
Machiavelli’nin insan davranışlarını ve psikolojisini çok iyi çözmüş olduğu ve tarihi çok iyi bildiği ve sindirdiği anlaşılıyor bu kitapta.. İstila altında ki İtalya’nın kurtuluşuna öneri olarak bir telaşla yazdığı bu kitap okunmaya değer, buz gibi realite ve gerçeklik içeriyor... “makyavelcilik” benzetmesi ile Machiavelli’ye büyük haksızlık yapıldığını düşünüyorum.. kitabı okuyunca anlaşılacaktır neden olduğu.. umarım okursunuz :)

Niccolo MachiavelliYazar · 19 kitap
Niccolò di Bernado dei Machiavelli (3 Mayıs 1469 - 21 Haziran 1527), tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir. En ünlü eseri Prens'te, politik yazının tarihinde ilk kez iktidarın alınışı ve korunması gibi bir sorunu dinsel ya da ahlaki kaygıları dikkate almaksızın kendinde bir amaç olarak inceledi. Tüm yaşamı boyunca İtalya'nın birliği ideali için mücadele verdi. Fikirleri politik yazında olduğu gibi yaygın düşünüşte de giderek büsbütün olumsuz ve ilkesiz bir politik hırsın anlatımı olarak görüldü, "Makyavelizm" terimi bir düşünce sisteminden çok "amaç için her yolu mübah gören" politikacının tutumunu anlatan suçlayıcı bir sıfat haline geldi. Yine de Diderot, Rousseau, Fichte ve Hegel gibi büyük düşünürler Machiavelli düşüncesinin olumlu yönünü açığa çıkarmaya çalıştılar. Hegel'e göre "Machiavelli'nin gayesi, yani İtalya'nın bir devlet mertebesine çıkarılması, bu yazarın eserinde tiranlığın haklı gösterilmesinden ve muhteris bir despot için imal edilmiş altın yıldızlı bir aynadan başka bir şey görmeyen bütün görme özürlülerce anlaşılamadan kalmıştır." Hegel O'nun yöntemini şöyle özetler: "Kangren olmuş uzuvlar lavanta suyuyla iyileştirilemez.". Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Niccolò_Machiavelli