Puan vermedi·112 syf.·
2024 46. kitabı
"En ideal kale, insanların nefretini kazanmamak olacaktır. Kalelerinizi elinizde tutsanız bile, sizi nefret edenlerden koruyamazlar." Günümüzden yaklaşık 500 yıl önce yazılmış olmasına rağmen, politik yönden halen yöneticilere ışık tutan fikirleri beni fazlasıyla etkiledi. Yazarın kitabındaki düşüncesi “Korkulan” ama nefret edilmeyen bir hükümdar olmaktır. Machiavelli’e göre ahlaki ilkeler her özel durumun ihtiyaçlarına tamamen teslim olmalıdır. Bu yüzden, Prens gücünü koruyabilmek için gerekirse her şeyi yapmaktan çekinmemelidir. Machiavelli, bir hükümdarın asıl gücünü sevilmekten çok korkutmaktan alması gerektiğini söylerken gene de kendinden nefret ettirmemesini öğütler.
2026 5. kitabı
Makyavelli'nin en önemli eseri olan Prens, siyaseti ahlaktan ayırarak modern siyaset biliminin temellerini atar. İşte kitabın temel analiz noktaları: ​Gaye Araçları Meşrulaştırır: Hükümdar, devletin bekası ve düzeni için gerekirse "ahlak dışı" yöntemlere (yalan, şiddet, hile) başvurmalıdır. ​Aslan ve Tilki: Bir lider hem kaba kuvvet kullanacak kadar güçlü (aslan) hem de tuzakları fark edecek kadar kurnaz (tilki) olmalıdır. ​Sevilmek mi, Korkulmak mı? Makyavelli’ye göre her ikisi de iyidir; ancak bir seçim yapılacaksa, korkulmak sevilmekten daha güvenlidir çünkü sevgi bağları menfaat bittiğinde kopar. ​Virtù ve Fortuna: Başarı için bireysel yetenek ve cesaret (virtù), talihin veya şansın (fortuna) getirdiği zorlukları yönetebilmelidir. ​ ​Eser, idealist bir "nasıl olmalı" arayışından ziyade, iktidarın gerçekte nasıl işlediğini anlatan realist bir rehberdir. Yazıldığı dönemde parçalanmış olan İtalya'nın birleşmesi için güçlü bir lider figürü tasvir eder.
Felsefe
2026 17. kitabı
‘Zafere giden her yol geçerlidir’ 1500’lerden beri siyaset üzerine yazılmış, taratarı ve aleyhtarı çok olan ünlü bir eser. Siyaseti mantıkla yönetmeyi öneren, bir nevi ahlaktan bağımsız, zekânın tüm ince detaylarının yönetimde kullanılmasını savunan yazar. Amaç için neler yapılabileceğini, bir devleti yönetmeyi, alınacak riskleri, farklı zamanlarda alınacak tedbirleri ve davranış biçimlerini tarihten alıntılar yaparak ele alır yazar. İtalya’da rönesansa etkisi çok olan Medici ailesinin yönetimine yazılmış eser özellikle tarihten yaptığı örneklemeler dikkat çeker. Başarılı olanların mevcut duruma tepkileri ve diğerlerinin başarısızlık örnekleri verilir. Burda amaç zamanın İtalyası’nda bir mevki sahibi olmaksa da yıllara meydan okuyor eser. Zira tarih tekrardan ibarettir. Bunu tarihin değişik zamanlarında sürekli görürüz. Buna dayanıp teoriler ve pratik yaklaşımlar sunar. Özellikle yönetim üzerine makul, şeytani yaklaşımlar sunar.
PrensNiccolo Machiavelli · Kapra Yayıncılık · 202120,3bin okunma
Zafere giden her yol mübahtır
2024 83. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2024 05:10
Machiavelli'nin n ünlü eseri Prens, o hayattayken yayımlanamadı ve ilk kez Papa VII. Clement'in izniyle basıldı. 1559'da bütün eserleri, ahlaka aykırı oldukları gerekçesiyle, Katolik kilisesinin yasak kitaplar listesine konuldu. Ancak bu, Prens'in ününe ket vuramadı ve tüm önemli Avrupa dillerine çevrildi. Machiavelli, günümüzde hâlâ dönemin siyasi filozofları arasında ve liderlik psikolojisinin kurnaz bir yorumcusu olarak kabul edilir. Söylemiş olduğu bazı sözler : "Amacınız haklı olmak değil, haklı gibi görünmek olsun." "Sonuçlar her zaman araçları haklı çıkarır." "Zafer, tüm vasıfları taşıyanların değil, zafer kazanmaktan başka hiçbir şey düşünmeyenlerindir." Bu kitap ise "Zafere giden her yol mübahtır." düşüncesinden hareketle düşünmeye davet eden olaylardan ders çıkarma ve öğütler vermeyi hedefleyen bir eser.
2025 15. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 10:12
Ülke yönetmeyecekseniz kesinlikle okumanıza gerek yok. Ülkeyi böyle yönetecekseniz de zaten okumayın. Genel olarak siyaset bilimi vs okumuyorsanız okunacak kitap değil.
2024 17. kitabı
Okunma: 25 Mart 2024 03:55
1513’te kaleme alınmış bu eserden diğer yorumlamaların aksine “hedefe, amaca, zafere giden her yol mübahtır” tadında bir anlam çıkaramadım. Belki de kendisini derinlemesine ele almadığım için olabilir. Genel olarak hükümdarlık çeşitlerini, hükmetmek için gerekli şartları, hangi koşulda hangi karakter tipinin nelere sebep olacağını, farklı yöntemler kullanıldığında bunların nelere mal olabileceğini, komşularla ilişkilerde dikkat edilmesi gerekenler gibi bir sürü farklı bakış açısına değiniyor. Bir nevi el kitabı yazmış diyebilirim. 7/10
2025 2. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 00:14
Okurken ibni haldunla benzerliği ilgimi çekti. Olması gerekeni değil olanı anlatıyorlar . Bu durum böyle yapılmalıdır der ve bitirir . Bu üslup hoşuma gidiyor .
Çağ ötesi bir kitap
2026 1. kitabı
Dönemin politik durumu güzel bir şekilde yorumlanmış. Sadece geçmişten değil gelecektende düşünceler içeren çağ ötesi bir kitap. Orta çağa, Avrupa tarihine, devlet yapılanmalarına ve felsefeye ilginiz varsa zaten çoktan okumuşsunuzdur.
PrensNiccolo Machiavelli · Kapra Yayıncılık · 202120,3bin okunma
Buradaki bahsedilen Prens benim.
2025 7. kitabı
Bu kitabı okuyan bir daha eskisi gibi olamıyor Ben bu kitaba başladım artık makyavelizm den kendimi alamıyorum ve karanlık üçlemeye ilgim olduğunu öğrendim sizdede böyle ilgi varsa tavsiye ederim
2026 7. kitabı
Kitap iktidarı nasıl elde tutarsın sorusunun cevabı. Machiavelli bu soruya çok gerçekçi hatta fazlaca sert tavsiyelerle cevap veriyor. Ona göre bir hükümdarın sevilmesindense korkulması daha güvenlidir. İnsan doğası değişken ve çıkarcıdır. Bu yüzden yöneten kişinin naif olmaması gerekir. Bir hükümdarın asıl sanatı savaş sanatıdır. Barış zamanında bile bunun için çalışmalıdır. Ona göre bir çok prens barış zamanında rahatlığa kapıldığı için iktidarını kaybetmiştir. Merkezi otoritenin önemini anlatırken sık sık Roma’dan, Yunanistan’dan, Kartaca’dan ve Türklerden örnek verir. Döneminde, sonrasında ve günümüzde çok eleştirilir bu kitap. Ancak şu bilmeliyiz ki, Machiavelli’nin tavsiyeleri ahlaki değil işlevseldir. O der ki; iktidarı korumak için her yol mübahtır. İnsan tamamen rasyonel veya iyi değildir. Dürtüler, korkular ve çıkarlar güçlüdür. Machiavelli’nin ilginç tarafı şu: İnsan doğasını böyle görmesine rağmen yine de düzenin mümkün olduğuna inanır. Bunun yolu da güçlü ve akıllı bir yönetimdir. Kitabın benim için ilginç tarafı ise; üniversitede okuduğum dönemde çok sert ve acımasız bulmuştum. Şimdi insanı tanımlama şekline hak veriyorum. Ey zaman sen benim hümanistliğimden neler götürmüşsün öyle…

Niccolo MachiavelliYazar · 19 kitap
Niccolò di Bernado dei Machiavelli (3 Mayıs 1469 - 21 Haziran 1527), tarih ve politika biliminin kurucusu sayılan Floransalı düşünür, devlet adamı, askeri stratejist, şair, oyun yazarı. İtalyan Rönesans hareketinin en önemli figürlerindendir. En ünlü eseri Prens'te, politik yazının tarihinde ilk kez iktidarın alınışı ve korunması gibi bir sorunu dinsel ya da ahlaki kaygıları dikkate almaksızın kendinde bir amaç olarak inceledi. Tüm yaşamı boyunca İtalya'nın birliği ideali için mücadele verdi. Fikirleri politik yazında olduğu gibi yaygın düşünüşte de giderek büsbütün olumsuz ve ilkesiz bir politik hırsın anlatımı olarak görüldü, "Makyavelizm" terimi bir düşünce sisteminden çok "amaç için her yolu mübah gören" politikacının tutumunu anlatan suçlayıcı bir sıfat haline geldi. Yine de Diderot, Rousseau, Fichte ve Hegel gibi büyük düşünürler Machiavelli düşüncesinin olumlu yönünü açığa çıkarmaya çalıştılar. Hegel'e göre "Machiavelli'nin gayesi, yani İtalya'nın bir devlet mertebesine çıkarılması, bu yazarın eserinde tiranlığın haklı gösterilmesinden ve muhteris bir despot için imal edilmiş altın yıldızlı bir aynadan başka bir şey görmeyen bütün görme özürlülerce anlaşılamadan kalmıştır." Hegel O'nun yöntemini şöyle özetler: "Kangren olmuş uzuvlar lavanta suyuyla iyileştirilemez.". Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/Niccolò_Machiavelli