Yasak..hapis..sürgün..hasret..
Bunları, dili, fikri, düşüncesi yüzünden hiçbir insan yaşamamalı.
"Ahh..verebilseydim keşke, yüreği avucunda koşan her bir anneye, tepeden tırnağa oğula ve kıza kesmiş bir ülkeyi armağan.."
Bu dizeler, ne zaman bu tür konular konuşulsa aklıma gelir. Vermek isterim veremem. Ahh verebilseydim keşke..
Irkı, dini, dili ne olursa olsun, Annelerin çocukları için kadınların eşleri için ağlaması yürekleri titretmez mi ? Buna bir çare bulunmaz mı ?
Bir replik vardı: " Ölümün olduğu yerde daha ciddi ne olabilir "
Dünya sonunda ölümün olduğu bir yer. Kime bâki kalmış.
Bir yazardan okumuştum; "yeryüzünde insanların öldüğü hiçbir dava haklı olamaz." diyordu.
Evet, düşünen akleden sonunu bilen her insan bu sözün doğruluğunu kabul eder.
Kitapla ilgili incelemelere göz attım, tahammülsüzlükler, sert negatif eleştiriler, kaldırılmış onlarca yorum..
Bırakın sorunları tespit edip önlem almayı, çareler aramayı, daha konuyla ilgili kitabı beğendim demek, yazar doğru tespitler yapmış demek sıkıntılı halde. Burda bile. Dinlemiyoruz, araştırmıyoruz, bilmiyoruz, anlamıyoruz, en önemlisi de empati kurmuyoruz.
Mehmed Uzun'la ilk defa bu kitapla tanıştım. Yazarın bilgi birikimi, aydın kişiliği dili beni mestetti. Bu tanışmaya öncü olan arkadaşım dağlar a da ayrıca çok teşekkür ederim. Yazar milliyetçilik falan yapmıyor, o eleştirilere katılmıyorum. Varolan ve bizzat da kendi yaşamış olduğu sorunları çözüm sunarak örnekler vererek üstelik Türkiye sevdasıyla anlatıyor. Ne bölücülük düşüncesi ne zan altında bırakma, hiçbiri yok. Farklılıklarımızla, özgür dil ve düşüncelerle daha zengin daha güçlü bir ülke oluruz diyor özetle.
Okurken empati kurdum, duygulandım. Üzüldüm. Hem bölgede bulunmuş bir görevli olarak hem araştırmacı olarak konunun zaten kanayan yaramız olduğunun bilincindeyim.
Duruma bir pencereden bakan, ya da yargısız infaz yapan arkadaşlara da kitabı şiddetle tavsiye ediyorum.
Keyifli okumalar.
Esen Kalın...
Emegine saglık cano can👏💜 Mehmed Uzun'un dediği gibi yasaklanmış bir dille roman yazmak öyle kolay değil ve o duyguları aktarabilmek ...Beğenmene çok sevindim keyifli okumaların olsun✌️📚💜🌱💐😍