Erken dönem Fıkıh anlayışı
2025 10. kitabı
İlk dönem ihtilafları hakkında bilgi sahibi olmak adına hocalarımdan bilgi ve kaynak istemiştim, zira hem cedele hem hilafa hem de o dönem anlayışına ilgi duyuyordum. Onların tavsiyesi üzere aldığım bu kitap gerçekten beklediğimden çok daha kapsamlı ve tatmin edici oldu. Bu ehli re’y ve ehli hadis konularının kavram bakımından bu kadar geniş kapsamlı olacağı aklıma gelmezdi. Günümüzde basit anlatılıp çok yüzeysel geçiliyor. Fakat bundan daha geniş olduğunu bize her bir sayfada gösteriyor yazar. Sadece bir düşünce farklılığı değil bir usul farklılığı olduğunu vurguluyor. Eserde özel olarak ilgimi çeken husus İmam Şafii’nin eserlerinin rey ehlinden kabul edilmesi; bugün duyduğumuz, öğrendiğimiz şekliyle Şafii ehli hadisin tabiri caizse “baba”larından kabul edilir. Bu bir bakıma anlaşılır ve mantıklı bir yaklaşımdır, çünkü gerçektende bu ekolu geliştirmiş ve zirvesine ulaştırmıştır. Fakat bu onun reyden yoksun olduğunu göstermiyor, bilakis, A. bin Hanbel tarafından sevilmesine rağmen rey kullandığı için bid’atçı kabul edilmiş. Kaynak bakımından da çok zengin olan eser, hem modern hem klasik kitaplardan yararlanılarak yazılmıştır. Eserde ilk dönem eserleri incelenmiş ve aralarında kıyaslar yapılmıştır. Bu konuyla alakadar olan ve asli kaynaklara müracatı imkansız olan kimselerin mutlaka okuması gereken bir eser.
Din
Erken Dönem İslam Hukuk Düşüncesinde Re'y ve HadisMansur Koçinkağ · Rağbet Yayınları · 20181 okunma