···Okunma: 22 Nisan 2025 22:33 Tevfik İleri, A. Menderes'in Milli Eğitim Bakanlarından biri, belki de en çalışkanı.. Rizeli. İnşaat Yüksek Mühendisi. Milliyetçi ve antikomünist fikirleri var. İyi bir hatip, mütedeyyin bir insan. Döneminde değerli hizmetleri olmuş. Altmış darbesinde müebbet alanlardan..Kitapta, T. İleri henüz üniversitede okurken, karayollarında mühendis iken ve hapishanelerde, eşi Vasfiye Hanım'a ve çocuklarına yazdığı mektuplar yer alıyor. Kitabın sonundaki elli dört sayfada, Vasfiye Hanım'ın eşine yazdığı mektuplar da var. Kitabın en sonunda fotoğraf albümü ve ilk baskıya özel tıpkı basım bir adet mektup mevcut. Mektuplar elli kelime ile sınırlandırılmış. Eşlerin birbirlerine yazdıkları sevgi sözcükleri fazla bulunursa üstü çiziliyor veya hiç verilmiyor. Tertibin yapıcıları her türlü zalimâne tutumu sergilemekte geri durmuyorlar. T. İleri'nin bazı yazdıkları üzücü, buna rağmen mütevekkil ve dirayetini hiç yitirmiyor. Karısı da öyle..Aşk ve metanet dolu satırları okurken duygulanmamak elde değil. İleri, hapislik yıllarında çok kitap okuyor. Eşine ve çocuklarına da belli kitapları okumalarını, sanatsal faaliyetlerden geri kalmamalarını özellikle öneriyor.
T. İleri, daha ellisinde kanserden ölürken, karısı Vasfiye Hanım ise doksan sekizinde vefat edecektir.
Kitabı yayına hazırlayan T. İleri'nin kızı Cahide Aksoy'dur.
Timaş Yayınları'ndan çıkan kitap, 285 sayfa..
Yakın siyasi tarihimize ilgi duyanlar için öneriyorum. Okunmalı.