"Bize gelin, ölümünüzü başaracaksınız!"
2023 15. kitabı
İntihar Dükkânı Jean Teule Kitap, distopik bir evrende intihar dükkânı işleten bir aileyi konu alıyor. Kara mizahın geneline hâkim olduğu bu kitabı ben çok sevdim. Okurken intihar, ölüm, yaşam üzerine sık sık düşünmeye itti beni. Hem çok güldüm hem de düşündüm. Bir dükkân düşünün: Alışveriş yaptığınız son dükkân; memnun kalan müşterilerin dönüt veremediği, tekrar gelemediği bir dükkân… Çünkü bu dükkân “ölüm” üzerine. Aklınıza gelebilecek her türden intihar yoluna ulaşma imkânı sunan bir aile… Hatta aile, işini öyle benimsemiş ki çocuklarına bile intihar ederek ölen ünlülerin adlarını koymuş: Vincent, Marilyn, Alan. Her fırsatta intihar güzellemesi yapan, karamsar düşünmenin ve düşündürtmenin önemine vurgu yapan bu aileye Alan’ın katılmasıyla işler değişmeye başlıyor. Alan, onlar için tam bir hayal kırıklığı. Çünkü o, pesimist ailenin optimist çocuğu. Kibar, güler yüzlü ve intiharın saçmalığına inanan bir çocuk. Öyle ki her defasında ailesinin satışlarını engelleyecek planlar yapıyor. İşte Alan’ın ve ailesinin bu tavırlarıyla kitap bana şunu düşündürttü: Kışın ortasında açan bir çiçek baharın gelmesini sağlayabilir mi? Karanlıktaki tek bir ışık zerresi aydınlık için yeterli midir? Kitap tüm bu sorularımıza mizahla karışık bir biçimde yanıt veriyor. Yazarla tanıştığım bu kitap yer yer beni şaşırtan bir kitaptı. Yazarın hayal gücüne ve diline hayran kaldım. Oldukça geniş ve ilginç bir hayal gücüyle böylesine akıcı bir dil birleşince ortaya bir solukta okunacak bu roman çıkmış. İyi ki de çıkmış! Kitapla ilgili illa bir eleştiri getirmem gerekirse sonunun daha iyi ve daha farklı bağlanmasını isterdim. Yazar süreç içerisinde kitabın sonuna dair beklentiyi oldukça yükseltiyor. Ancak sonu bağlama biçimi beni pek tatmin etmedi. Hiç beğenmedim diyemem. Sonu bile üzerine düşünülüp konuşulabilecek cinstendi bence. Fakat yine de daha iyi olabilirdi diye düşünüyorum. Bunun dışında kitabı cidden beğendim. İyi ki okumuşum ve iyi ki yazarla tanışmışım dediğim bir kitaptı. Jean Teulé’nin diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum.
İntihar DükkânıJean Teule · Sel Yayıncılık · 202417,7bin okunma