·263 syf.····Okunma: 13 Mayıs 2025 02:43 Bu kitabı ilk elime aldığımda beklentim, klasik bir kişisel gelişim kitabından öteye gitmeyen, "kendine inan, olumlu düşün" temalı satırlarla karşılaşmaktı. Ancak Wayne Dyer’in Kendin Olmak adlı eseri, bu beklentinin çok ötesine geçerek beni hem rahatsız etti hem de dönüştürdü. Bu iki duyguyu aynı anda hissettiren kitaplara nadiren rastlanıyor.
Kitap boyunca, Dyer’in okura yönelttiği soruların aslında dış dünyaya değil, insanın kendi içine tuttuğu aynalar olduğunu fark ettim. "Hayatımın ipleri gerçekten benim elimde mi?" sorusunu, sanırım ilk kez bu kadar net bir şekilde kendime sordum. Ve dürüst olmak gerekirse cevabım çok da iç açıcı değildi.
Dyer'in koyun benzetmesi ilk başta rahatsız edici gelse de, ilerledikçe bu metaforun gücünü hissetmeye başladım. Özellikle "kaval hala çoban tarafından mı çalınıyor?" diye sorduğunda, bazı alışkanlıklarımın ve kararlarımın aslında bana ait olmadığını, sadece sürünün yönüyle uyumlu olduğu için benimsediğimi fark ettim.
Kitapta en çok etkilendiğim bölümlerden biri, özgürlüğün dışarıdan verilmediği, içeriden inşa edildiği fikriydi. Bu cümleyi defalarca düşündüm: “Eğer biri size özgürlük veriyorsa, bu sadakattir, özgürlük değil.” Dyer’in bu konudaki net tavrı, kişisel sınırların nasıl inşa edilmesi gerektiğini anlamamda büyük bir fark yarattı. Özellikle aile ve toplum kaynaklı 'sessiz sömürüler'e dikkat çeken örnekler, kendimi bazı ilişkilerimi sorgularken bulmama neden oldu.
Yazarın yaklaşımındaki gerçekçilik ve zaman zaman sertleşen dili, kitap boyunca okura bir dost tavsiyesi değil de, aynaya bakması için dürüst bir çağrı niteliğinde. Bu dürüstlük, rahatsız edici olmasının yanında güven vericiydi de. Kitap sadece “nasıl özgür olunur?” sorusuna değil, “neden şimdiye kadar olmadım?” sorusuna da yanıt aratıyor.
Ayrıca kitapta sıkça tekrar edilen “kontrol” kavramı, benim için yeni bir perspektif sundu. Hayatımda kontrolü elden bıraktığım, fakat bunun farkında bile olmadığım birçok alanı tespit etmeme yardım etti. İş yerinde verdiğim bazı tavizlerin ya da sosyal çevredeki bazı suskunluklarımın, birer 'sürünün içinde kalma stratejisi' olduğunu görmek üzücüydü ama öğreticiydi.
Kitabı okurken bolca altını çizdiğim, tekrar tekrar dönüp bakmak istediğim cümleler oldu. Ancak bu kitabın en güçlü yanı, alıntılarından çok yarattığı içsel yüzleşme süreçleri. Bazen bir cümleyle saatlerce düşüncelere dalıyorsunuz, bazen bir örnekle kendi hayatınıza dair net bir bağlantı kuruyorsunuz.
Kendin Olmak, kendini tanıma ve özgürleşme yolculuğuna çıkmak isteyen herkese önerebileceğim bir kitap. Fakat altını çizerek belirtmeliyim ki, bu kitap “okunup rafa kaldırılacak” türden değil. Üzerine düşünülmesi, sindirilmesi ve mümkünse birkaç kez okunması gereken bir eser. Zira Wayne Dyer’in kalemiyle yaptığı şey bir anlatıdan çok daha fazlası: bir yüzleşme alanı açmak.
Eğer hayatınızı başkalarının beklentileri doğrultusunda yaşıyor olabileceğinize dair içinizde en ufak bir şüphe varsa, Kendin Olmak bu konuda sizi silkeler. Rahatsız edebilir, sorgulatır, ama en önemlisi güçlendirir. Ve bu yolculukta fark edeceğiniz ilk şey şu olabilir. İpleri başkalarının elinde bıraktığınız sürece, hiçbir zaman gerçekten kendiniz olamayacaksınız.