(spoiler içerebilir.)
Kitap depresyon ve kaygı bozuklukları üzerinde temelleniyor.
Depresyon için ilaçların plasebo etkisiyle düzelmiş olabileceği bu nedenle ilaçların depresyonu tedavide öneminin araştırılması noktasında ilerliyor. İlk başlarda ilaçların şirketler tarafından sadece faydaları ekseninde önerildiği sunuluyor.
Kitap depresyon tanılarında çocukluğun öneminden bahsederek geçmiş travmalarımızın depresyonu etkilediğini belirtiyor. Çocuklukta yaşanan normal olmayan duruma karşı normal tepkiler olduğu gibi bir yorum çıkarabiliriz. Bunun nedeni depresyonun esas nedeni kötü olay sonucunda yaşanan yas içerisinde yeniden hayata bağlanma sürecinde yaşanan zorluklardır diyebiliriz.
Bunu psikologlar daha iyi yorumlasa da herkesin kendi hayatından yaşadığı olumsuz olaylara baktığımızda ölüm gibi yıkıcı olayların insanı moralsiz ve bıkkın hissettirmesi normaldir. Burada kişinin rutine dönme süreci önemlidir. Rutine dönülemeyen durumlarda tıbbi destek almak ama bu desteği sadece ilaç kullanmakla değil Biyo- Psiko- Sosyal olarak desteklemek gerekir.
Yani ekonomik zorluklardan dolayı depresyona giren insana ilaç vermek değil de ihtiyacı doğrultusunda destek sağlamak onun depresyonunu tedavi edecektir.
Kısacası depresyon üzerinde ilaçlara yaklaşımı, insanın biyolojik- psikolojik- toplumsal kaynakları, depresyon sürecinde ve tedavisinde önemli olan hususları dikkate alıyor. Ülkemizde de depresyon çok fazla kullanılan bir kelime (durum) olarak karşımıza çıkıyor. Bu yüzden bu konuyu iyi bilmemiz gerekiyor diye düşünüyor. Ve şu cümleyle bitiriyorum:
"Hasta bir topluma iyi uyum sağlamış olmak sağlık ölçütü değildir."