Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 14 Mayıs 2025 21:42 Yuva ve Yaz Evi, Daha Sonra gibi kurgu eserleriyle tanınan Alman yazar Judith Hermann’ın, kendi anılarından yola çıkarak kaleme aldığı kitabı Birbirimize Her Şeyi Söyleyebilirdik, otobiyografik yönleri ağır basmasına rağmen bir roman okuyor hissi uyandırıyor. Kitabın arka kapak yazısında bunun bir anı kitabı olduğundan bahsedilmeseydi, rahatlıkla kurgu bir eser sanabilirdim.
Kitap üç bölümden oluşuyor. Birinci bölümde yazarın psikanalisti ve arkadaşlarıyla ilişkilerine tanık oluyoruz. Okumaktan en çok keyif aldığım kısım burasıydı. İkinci bölümde ise yazarın doğup büyüdüğü aile ortamı anlatılıyor. Son bölümde ise pandemi döneminde yazlık bir eve kapanmasını ve yazma motivasyonunu konu alıyor.
Metnin ritmi oldukça yüksek; elinize aldığınızda kısa sürede bitirmeniz mümkün. Yazarın dili de son derece sade. Ancak sanırım yazarı ve bu kitabını çok sık görüp duymam nedeniyle beklentim biraz fazlaydı. Ne yazık ki metinle tam anlamıyla bağ kuramadım. Yazarın üslubu ve anlatım tarzı beni metnin içinde tutmaya yetmedi. Bu nedenle, şimdilik diğer kitaplarını okuma konusunda bir motivasyonum yok.