Tarih tekerrür eder.
2023 1. kitabı
Kitap: Hayvan Çiftliği Yazar: George Orwell Basım Yeri-Yılı: Birleşik Krallık - 1945 "Hayvan çiftliği" adı her ne kadar bir çocuk kitabıymış, bir çiftlikteki hayvanları anlatıyormuş gibi görünse de aslında geniş çerçeveden baktığımızda aslında hayvanlar olarak biz insanlardan bahsediyor. Mesela kitapta yönetimi ele alan domuzlar için aslında tarihte Stalinden bahseder. Ve aslında her ne kadar Stalin döneminden bahsetse de tarih tekerrür ettiği için birçok diktatör insan bu kitapta domuzdur. Kurgusundan bahsedecek olursam bu kitapta bir çiftlikte yaşayan hayvanlar(İnsanlar) domuzların harekete geçirmesiyle çiftlik sahibinin yaptığı zulmü, haksızlığı kaldıramayıp birlik olurlar ve yönetimi ele geçirirler. Bu açıdan her şey güzeldir. Yönetim artık hayvanların elindedir. Herkes eşit şartlar altında yaşamını sürdürebilecektir. Fakat domuzlar rahat durmaz ve bu hayvanların başına sanki onları yöneten kendileriymiş gibi geçerler. Hayvanlara eziyet ve acı çektirirler. Kendileri en iyi şartlarda yaşarlar.(Burda bir parantez açmalayım ki göründüğü üzere geniş bir yelpazeden bakınca başında bir diktatörün olduğu, kimseyi dinlemeyen, çalışmayıp halkın emeklerini yiyen bir ülkeyi anlattığını görmek zor değildir.) Domuzlar yönetici olur geriye kalan hayvanlarsa bir işçi. İlk başta da söylediğim gibi George Orwell aslında Stalin döneminde gördüklerinden, yaşananlar yola çıkıp yazdığı bu kitapta sadece kendi zamanını ele almaz. Gelecek dönemleri de öngörür, geçmişte yaşananlardan da pay çıkartır. Sadece kitapta domuzların diğer hayvanlara eziyet ettiğini söylesem de aslında bunun yanında görüp göremediğimiz bir sürü eleştiri de vardır. Yapılan devrimlerden, savaşlardan ve daha nicelerinden bahseder. Kitapta çiftlik ilkelerinin yazılı olduğu duvarda, yasalar değişmiştir domuzları el üstünde tutan ilkelere karşı, çiftlikte ki hayvanlar "Bütün hayvanlar eşittir." ilkesini hatırlayıp, "Bu nasıl eşitlik?" diye kendi kendilerine söylenmeye başlar. Duvardaki yazılar yine değişir ve "Bütün hayvanlar eşittir fakat bazı hayvanlar ötekilerden daha fazla eşittir." sözü geçer. Bu aslında ana fikir cümlesidir. Ama küçük bir ekleme ile olayı daha anlaşılır yapacak olursam: "Bütün insanlar eşittir fakat bazı insanlar ötekilerden daha fazla eşittir." Kısa bir kitap olmasının yanında hepimizin belli dönemlerde tekrar tekrar okuması gereken bir kitaptır. Küçükken okuduğumuzda hayvanlara yapılan haksızlığa üzülüp büyüyünce ise bahsedilen hayvanların aslında biz insanlar olduğunu fark edip yine kendimize yapılan haksızlığa üzülürüz. Ve bakılınca yapılan "haksızlığa" üzülürüz. Hepimiz bir şeylerin az çok farkındayız ama çoğunluğumuz kalkıp bu haksızlığa baş kaldıracak cesarette olmaz. Ama kendi emeklerimizi yiyen domuzlara karşı ayaklanmadıkça sadece bizim değil çocuklarımızın da emekleri yenecek. Ve biz ses çıkartmadığımuz sürece belki emekleri yenen çocuklarımız bile olmayacak.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,2bin okunma