2025 91. kitabı
Okunma: 15 Mayıs 2025 19:34
Kötü geçen bir günün ardından biraz nefes almak isteyen adam, tesadüfen bir tavla sitesine girer. Oyunda tanıştığı kadın karakterle yazışmaları derinleşir, kadın akşam görüntülü konuşmak ister. Erkek, sevgilisine yalan söyleyerek evden çıkar. Tam o anda yazıştığı kişinin aslında sevgilisi Ceren olduğunu öğrenir. Yüzleşme, yıkım ve kovuluş… Her şey bir anda altüst olur. Ooo bakıyorum ki merakla okuyorsunuz. Ama öyle yağma yok size her şeyi asla anlatmadığımı artık biliyorsunuz. Bu sarsıcı başlangıcın ardından, hikâye bizi uyuşturucu, mafya, ölüm ve sırlarla dolu karanlık bir dünyaya sürüklüyor. Baş karakterin iç sesiyle verdiği mücadele, olayları daha da sarsıcı hale getiriyor. Bazı kitaplar var ki kapağını kapattıktan sonra bitmiyor. Sayfaları sona erse de içimizde bir düşünce, bir duygu, bir boşluk ya da belki de bir cevap arayışı devam ediyor. Vedat Akyol’un Makası işte tam da böyle bir kitap. Romanın sonunda yalnızca karakter değil, okuyucu da dönüşüyor. Ve bu dönüşüm öyle kolay, öyle yumuşak bir geçişle değil tam aksine, insanın içinde bir şeyleri kesip atan o derin sessizlikle geliyor. Akyol’un önceki kitaplarını severek ve dikkatle okumuş biri olarak, Makas’ın kapağını açarken tanıdık bir zihinsel yolculuğa çıkacağımı sanmıştım. Ama bu kez başka bir yoldan yürüdüm. Bu yol, daha karanlık, daha katmanlı ve çok daha içsel bir hatta ilerliyordu. Sadece bir karakterin başına gelenleri izlemekle kalmadım; aynı anda kendi içimde de bir iz sürmeye başladım.Romanın merkezinde, hayatındaki küçük bir sapmayla birlikte kendi kimliğini, geçmişini ve gerçekliğini sorgulamaya başlayan bir karakter var. Ancak bu sorgulama sıradan bir kimlik krizi değil; okurla birlikte genişleyen, dallanıp budaklanan felsefi bir iç yolculuk. Kurgu, gizemli ve merak uyandırıcı bir ritimde ilerlese de asıl mesele, yaşananlar değil — onlara verilen tepkiler, yaratılan yankılar ve içimizde oluşan boşluklar. Romanın ismi olan Makas, tüm hikâyeye sinmiş güçlü bir metafor. Hayatımızdaki kırılma anlarını, yön değişimlerini, ani ve geri dönüşsüz kararları düşündürüyor. Hangi noktada kesiyoruz? Ne zaman koparıyoruz? Bazen bir ilişkiden, bazen kendimizden, bazen de artık bize ait olmadığını fark ettiğimiz düşüncelerimizden. Ve tüm bu kopuşların ardından elimizde kalanla ne yapıyoruz? Kitap boyunca makas sadece fiziksel değil, zihinsel bir araç olarak da varlık gösteriyor. Bizi keskinleştiren, ayıran, yönlendiren şeyleri sorgulatıyor. Belki de bu yüzden romanı okurken, çoğu zaman kendi makasımı sorguladım: Elimde tuttuğum şey bir araç mıydı yoksa zaten çoktan bir şeyleri biçmiş, kesmiş miydim? Vedat Akyol bu kez daha sade, daha doğrudan ve daha çıplak bir anlatım tercih etmiş. Kurgunun felsefi derinliği yerli yerinde, karakterler yine o tanıdık kırılganlıkla yazılmış, ama bu defa aralarındaki mesafe çok daha az. Okuyucuyla karakter arasına hiçbir perde koymuyor yazar; tam tersine seni hikâyenin orta yerine bırakıyor. Bazen sadece bir cümleyle, bazen tek kelimeyle kendini yakaladığını fark ediyorsun. Bu kitapla birlikte sadece bir romanı okumuyorsun; kendi iç yolculuğuna da istemeden dahil oluyorsun. Ben Makası okurken bazı sayfalarda durup nefes aldım. Bazı satırları tekrar tekrar okudum, çünkü ilk seferde yalnızca gözüm geçmişti üstünden; zihnim sonradan geldi. O kadar tanıdık cümleler vardı ki, “Bu ben miyim?” diye düşündüğüm oldu. Belki de bu yüzden Makas, Akyol’un şimdiye kadar yazdığı en cesur kitap. Çünkü artık anlatmakla yetinmiyor; gösteriyor. Okuyucuya gözlerinin içine baka baka, kendi aynasını tutuyor. Makas, bir roman olmaktan çok bir iç hesaplaşma metni. Sarsıcı ama samimi. Dingin ama çarpıcı. Kitabın sonunda karakterin yüzleştiği şey aslında bizim de her gün göz ardı ettiğimiz sorular: Gerçeklik ne? Biz kimiz? Ne zaman başladık, nerede yön değiştirdik ve hâlâ kendi elimizde miyiz? Bu sorular kolay cevaplanmıyor. Ama belki de romanın asıl gücü burada yatıyor. Bitiyor ama içimizde yankılanmaya devam ediyor. Çünkü bazen bir kitap hikayeni bitirmez seni başlatır.Ve eğer elinde hâlâ bir makas varsa, belki de bazı bağları kesme vakti çoktan gelmiştir.
MakasVedat Akyol · Luna Yayınları · 20259 okunma