GERMINAL - EMİLE ZOLA
2025 23. kitabı
Germinal kelimesi Fransızca'da tohum, tomurcuk, filiz anlamlarına gelen bir kelime. Bu bilgi kitabın vermek istediği mesajları anlamak açısından çok önemli. Çünkü adeta doğanın uyanışı gibi uyanan & baş kaldıran bir sınıf anlatılıyor kitapta: İşçi sınıfı. Kitap, başkarakter Etienne'in iş aramasıyla ve bir maden ocağında işe girmesiyle başlar. Burada birçok insanla tanışır, bağlar kurar, aşık olur. Etienne'in aşık olduğu Catherine ve ailesi bu ocakta karın tokluğuna (bazen o bile yok) çalışan sayısız aileden biridir. Hastalıklarla savaşan büyükler, gelişim geriliği yaşayan çocuklar & gençler, açlık, sefalet, göçük altında kaybedilen hayatlar...Havaya ve insanca yaşamaya muhtaç insanlar topluluğu... Ve zaten kötü olan şartları iyice zorlaştıran, insanları bir ekmeğe muhtaç bırakan zengin ocak sahipleri... İşte bu şartlarda Etienne bir mücadeleye başlar: Hak, hukuk, adalet mücadelesi. Yol arkadaşlarını da örgütler. Bu yolda hak ettiklerini alabilecekler mi, utanç verici düzeni değiştirebilecekler mi? Okuyacak olanlara kalsın. Yazar, bu kitabıyla bir döneme ve tüm zamanlara öylesine damga vurmuş, bir sınıfın gönlüne öylesine girmiştir ki, cenaze töreninde binlerce işçi tarafından "Germinal" haykırışları ile uğurlanmıştır. Herkesin okumasını isterim, gönülden tavsiye ederim.
GerminalEmile Zola · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201914,3bin okunma