Puan vermedi·214 syf.····Okunma: 11 Mayıs 2025 23:33 Beşir Fuad daha önce üzerinde düşündüğüm bir zât idi. İntihar mektubunu ölmeden önce değil, bileklerini kestikten sonra yani intiharı esnasında yazan bir adamdır o. Sanırım üzerinde düşünülmüş ve tasarlanmış bir eylemdi bu. Polisiye tabirle bir "eylem koymuştu" ortaya terör niteliği olmayan. Ama kendisinden sonra bir çığır bir yol da açmış olarak ayrılıyordu dünyadan. Kendisini takip edecek intiharlara "ilham" kaynağı olmuştu.
Cennetin Krallığı filmini belki otuz defa izlemişimdir. Filmin ilk sahnesinde müntehir bir kadın defnedilecektir ve intihar ettiği gerekçesiyle başı bedeninden ayrılarak defnedilir. Bu intihar eyleminin bir cezasıdır. Kendim canına kıymış olmanın bedeli ahirette başsız olarak dirilmektir Hristiyan inancına göre.
Sylvia Plath'ın günlüklerini okurken tanıştım Nilgün Marmara ismiyle. Günlükleri yayına hazırlayan kendisiydi. Kitapta onun adına da ayrı bir bölüm ayrılmıştı. Çünkü gün geldiğinde kendisi de intihar yolunu seçecekti.
İntihar kelimesi sıkça duyduğumuz bir kelime. Arapça kökenli. Kevser suresinde geçen "nahr" kelimesinden türemiş bu kelime. Boğazlamak anlamına geliyor. Üzerinde düşününce çok mantıklı geliyor insana. Çünkü insan bedenini boğazlayıp.onu cansız bırakırken bütün yükü ruhunun omuzlarına bırakıyor. İntihar eyleminde kişi varlığını sonlandıramıyor. Sadece bedenini ortadan kaldırıyor. Ruh ise ebedi!
Kitapta oldukça dikkat çekici bir tespit vardı.
"Shakespeare'in tiyatro eserlerinde 50'den fazla karakter intihar eder. İlginç olan, intihar eden karakterlerin çokluğu değil, shakespeare'in yaşadığı dönemde İngiliz dilinde intiharı karşılayacak bir sözcüğünün bulunmamasıdır." Lügatler intihar kelimesini kabullenmemiş! Bir lügat bir sözcüğü kabul ederse artık o sözcük meşrulaşır ve yaygınlaşır. Bu yüzden Genç Werther'in Acıları uzun yıllar sansürlenmiştir.
İntihar bir nevi otosansürdür. Kişi ölümüyle susmak ve dahi konuşmak istemiştir. İnsan yıllarca içimde gezdirdiği ölümü bir şekilde dışa vurmuştur intiharıyla. Bence ölüm narindir ve onu itinayla saklamak gerekir.