2025 5. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2025 18:10
PALTO: Toplumsal duyarsızlığın,karşıdakinin iç dünyasını anlamamanın sözcüğe dökülmüş hali.Bizim rahatlıkla elde ettiğimiz şeylerin başkaları için ulaşılmaz olabileceğini görüyoruz.Bir paltoyu bir insan için bu kadar değerli kılabilecek sebepler ne olabilir ki! Ye kürküm ye bir başka konu.İş arkadaşlarının kahramanımız Akakiye eski paltosunu ve yenisini giydiğinde nasıl davrandıklarına şahitlik ederiz.İnsanı insan yapan nedir?Giyim mi, kalbi mi! BİR DELİNİN HATIRA DEFTERİ: Hikayede sık sık memurların rütbe ve unvanları ele alınmış.Tek görevi kalem açmak olan kahramanımızın böyle bir sistemde değersizlik duygusu ve dışlanmanın da etkisiyle her sayfada gerçeklik algısını daha da yitirişine şahit oluyoruz. BURUN: Burun bu hikayemizde bir organ olmanın ötesinde görünürlüğün, itibarın ve benlik değerinin bir simgesidir.Günümüzde görsellik daha çok ön planda tutulduğundan yazarımızın eleştirisini daha iyi bir yere oturtabiliriz. Hikayeleri okurken yazarın neden böyle tuhaf ve gerçeküstü bir yol seçtiğini merak ettim.Döneminde 19.yy Çarlık Rusyasında 1830lardan sonra yoğun bir devlet sansürü var.Yolsuzluğu,adaletsizliği,eşitsizliği direkt eleştirmek risk taşıyacağından gerçekliği tuhaflaştırarak anlatmak daha risksiz bir yöntem olurdu.Toplumsal kaçışın dışında o dönemler Gogolun kendi iç dunyasının da karmaşıklığından kaynaklı izler var eserlerinde. Gerçeğe maske takmak farklı bir yöntem olmuş.
Bir Delinin Hatıra Defteri - Palto - BurunNikolay Gogol · Olimpos Yayınları · 201917,5bin okunma