2025 34. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2025 10:32
Paris’te Bir Osmanlı Sefiri Tarihe ilgim olduğundan, tarihii kitapları okumayı sevdigimden ötürü bir kitap okur arkadaşımızın tavsiyesi üzerine bu kitabı merakla elime aldım, ama itiraf etmeliyim ki okuması zaman zaman beni biraz zorladı. Dili biraz ağır, kullanılan terimler ve betimlemeler ilk başta akıcılığı engellese de sabrederek ilerledikçe farklı bir dünyanın kapılarını araladı bana.. Doğu'nun gozunden Battı'yı gormekti... Bir Osmanlı sefiri olarak 18. yüzyıl Paris’ini gözlemleyen birinin anlatımını okumak, hem dönemin Osmanlı dış politikasını hem de Batı’ya bakış açısını anlamak açısından gerçekten kıymetli bir eserdi ... Mehmet Çelebi bu yolculuk sırasında, düzenli bir şekilde gözlemlerini not alarak, Fransaya gidişlerini, nasıl karşılandıklarını, ve orada bulundukları süre boyunca gidip gördükleri yerleri, olayları, ilgisini çeken her detayı not ederek bugün bizlere kadar ulaşmasında önemli bir yere sahiptir. Özellikle Batı’yla ilk ciddi temasların nasıl şekillendiğini, bir Doğu elçisinin gözünden öğrenmek benim için öğretici ve bir okadar da şaşırtıcı oldu. Zaman zaman akademik bir metin okuyor gibi hissetsem de tarih meraklıları için bulunmaz bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Sadece anlatılanları değil, anlatılış şeklini de dönemin ruhuyla okumak gerektiğini fark ediyorsunuz bu eseri okurken. Ve beni en etkileyen kısmı, hiç şüphesiz Batılıların Osmanlıyu merak etmeleri, o dönemdeki insanların yaşamlarını merak edip, gelip izlemeleri oldu.. Bu ziyaret bir ramazan ayına denk gelişi ile iftar yemeğinin ve teravih namazının Fransızlar tarafından hayranlıkla seyre tutunmaları son derece gurur verici ve etkileyen kısmıydı benim icin..
Paris'te Bir Osmanlı SefiriYirmisekiz Mehmet Çelebi · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20231,018 okunma