Daha Küçük Bir Gökyüzü Spoiler İçerir!
Bir benzer karakter daha, insanlardan kaçmış ve bir istasyona sığınmış, ailesini ve işini bırakmış. Ben de bazen tüm sorumluluklardan kaçıp odama kapatmıyor muyum kendimi, veya eve. Aramızda hiçbir fark yok gibi, Ama ben kitapta bunun neden yaşandığını bulmadım. Eğer bulsaydım belki, nedenlerini karşılaştıracak bir fırsatım olurdu.
Diğer mesele de şu ki bana kitabın sonu biraz aceleye getirilmiş gibi geldi. Bunun nedeni yazarın hikayeyi kısa tutma isteği olabilir, tam emin değilim. Yani çatıda geçen kısım biraz kısa geldi, oradan kurtulmasını beklerdim. Yazar, karakteri orada öldürüp hepimizin tahmin ettiği sonu yazmış oldu.
Ama belki de bu bölümde şu mesaj vardı ki böyle bir davranışın/yaşayışın/durumun sonu alışılmadık bir sonuca/sona ulaşmaz. Belki de benim almam gereken asıl mesaj, “İnsanların yalnızlığı farklı çözümleri benzerdir. Belki de alışılmadık çözümler beraberinde ölümü getirir.” Düşünülecek bir konu daha, fazlasıyla yanlış yorumladığımın farkındayım kitabı.
Kitap Adrian karakteriyle, Adrian’a benzeyen insanların hayatımıza etkilerini de kendi içinde tartışmış olabilir ve verdiği mesaj da eninde sonunda tercih insanlarındır (zarar görme tercihi) çünkü Geary kaçtı.
Daha da uzatmadan söylemeliyim ki roman güzeldi. Kesinlikle güzeldi. Ama kendi yazarlarımızın verdiği o “çatışma” hazzı bu kitapta çok az bulunabildi. Ama yine de okuduğuma değdi.
18/05/2025 08.00—08.16