Bir hikaye senin olmadığında, onu anlatmaya hakkın var mı?
2025 38. kitabı
R.F. Kuang’ın listeleri alt üst eden, çok satan Yellowface kitabı sonunda Türkiye’deki okurlarla da buluştu. Zaten çok merak ettiğim kitabı ön siparişle alıp, gelir gelmez okumaya başladım. Elimde gören herkesin ben de merak ettim, okuyacağım dediği kitabı bu sabah bitirdim ve hemen yorumlamak istedim. Yazar, edebiyat dünyasının kirli çamaşırlarını, kimlik, ırk çatışmalarını ve bitmez tükenmez başarı açlığını alıyor; bir tokat gibi yüzümüze çarpıyor. İki karakterimiz var: Birisi her yazdığı olay olan, yayınevlerinin ve dijital platformların peşinden koştuğu, edebiyat dünyasının parlayan genç yıldızı Asya kökenli Athena Liu. Diğeri ise yine bir yazar ama kitabı hiçbir zaman istediği başarıya ulaşamayan, bu yüzden de Athena’yı deli gibi kıskanan June Hayward. Hikayeyi bize June anlatıyor. Athena Liu’nun trajik ölümünden sonra onun kitabının el yazmasını çalıyor. Hikayeyi geliştirip kendi adıyla yayımlıyor. Athena’da gördüğü ve çok kıskandığı o başarıya, ışıltılı hayata kavuşuyor ama sonrasında yaşanan olaylar hiç de hayal ettiği gibi olmuyor; ne vicdanı ne de sosyal medya peşini bırakıyor. Konusu basit gibi görünüyor ama asla öyle değil. Kurgusu, güncel olaylara değinmesi o kadar iyi ki sizi çok kolay bir şekilde içine çekiyor, elinizden bırakasanız gelmiyor. Hele son 60 sayfasını nasıl okudum bilmiyorum. Olaylar tam duruldu derken birden bir gerilim filminin içinde buldum kendimi ve bir baktım ki bitmiş bile. Kitap sadece hırsızlığı, yayıncılık dünyasında dönen oyunları, sosyal medya linçlerini vs anlatmıyor. Aynı zamanda hepimizin bir yerlerden aşina olduğu, yanımızdaymış gibi görünen, başarılarımızı kutlarken aslında içten içe dibe çökmemizi dileyen ‘o’ arkadaşı da anlatıyor. Daha doğrusu o arkadaş, June, bunları kendi bakış açısından anlatıyor. Okurken kendinizden bir parça bulacaksınız sözü bu kitapta gerçekten karşılığını buluyor. İthaki yayınlarının kitabın tanıtım çalışmalarını tam olarak da kitapta anlatılan şekilde billboardlar hashtagler vs ile yapması ironisine de kitabı okurken sürekli güldüm. Tebrik ediyorum. Yellowface kavramına da değinmeden geçmeyelim. Yellowface yani Asya kimliğini (fiziksel değil ama kültürel olarak) taklit etme, onu pazarlanabilir bir maske gibi kullanma durumu. Kitabı okumadan bu terime aşina olursanız kitabı çok daha iyi yorumlayabilirsiniz. Okuması çok kolay, sindirmesi zor bir kitap. Keyifli okumalar diliyorum.
Sarı YüzR. F. Kuang · İthaki Yayınları · 202513,3bin okunma