2025 7. kitabı
Dünyayı fark ediş, deneyimleyiş biçimimizi değiştirebilecek cinsten bir kitap. Guenon, modern dünyanın determinist ve materyalist yapısını eleştirip buna "ilke" ismini verdiği bir alternatif sunuyor. Alternatif dediğime bakmayın, yazar "ilke" dediği şeyin zaten geleneksel medeniyetlerin ana unsuru olduğunu, modern batı ile birlikte bunun üstünün örtüldüğünden bahsediyor. Gueonon'a göre modern insan hakikatle bağını koparmıştır, üstelik bu kopuştan rahatsız dahi değildir. Yani hakikatin inkarı bile söz konusu değildir, söz konusu olan şey onun tamamen ilgisiz bırakılmasıdır. Yazarın "pratik maddecilik" kavramı etkileyici.. Modern insan Tanrı'yı inkar etmeyi geçtim, onu düşünmüyor bile. Modern insanın tek derdi pratikte işe yarayacak bilgiyi elde etmekten ibaret. Ayrıca Guenon'un tek hedefi bilimsel pozitivizm değil. Günümüzdeki şekilsiz mistisizmi de eleştiriyor. Bugünün popüler spiritüel akımlarının derdi de hakikat değil, yalnızca iyi hissettirmeyi hedefliyorlar. Mesele psikolojik tatmin sunmaktan ibaret ve modern “maneviyat” da bireyci ve faydacı bir kopyadan ibaret. Artık sadece “yapan” ama “neden yaptığını bilmeyen” bir insan tipi var. Bunun yarattığı boşluğu materyalist yönelimler de modern sözde mistik yönelimler de dolduramıyor. Çünkü mesele yapmak değil, olmak. İlke işte bu "oluş". Guenon'a göre ilke, kümülatif gelişim ile birlikte son halini İslam ve özellikle tasavvuf kültüründe bulmuş. Günümüz dünyasında çarpıklıklardan ve anlamsızlıktan yakınan herkese önereceğim bir kitap. Bence her müslümanın okuması gerekir.
Modern Dünyanın BunalımıRene Guenon · İnsan Yayınları · 2016705 okunma