2025 16. kitabı
Okunma: 18 Mayıs 2025 18:39
Birisi Batı'dan mı bahsetti. Bizim medeni olarak bildiğimiz veya bize öyle öğretilen Batı'dan mı? Yani Avrupa'nın en gelişmiş, kendilerini adaletin, insan hakları ve özgürlüklerin abidesi olarak gösteren ve üstün demokrasiyle yönetilen o anlı şanlı ülkelerinden mi bahsetti. Hepsini bir kenara bırakın, alın elinize bu kitabı baştan sona bir okuyun. Okuyun ki bize kendilerini medeni olarak tanıtan bu ülkelerin aslında ne kadar medeniyetten uzak, iki yüzlü, acımasız, gaddar ve zalim olduklarını görün. Gazeteci ve yazar Banu Avar , bu kitabında bizlere, Sınırlar Arasında adlı belgesel proğramı dolayısıyla 2006-2007 yıllarında Avrupa'nın önde gelen ülkelerine yaptığı ziyaretlerde edindiği izlenimleri anlatıyor. Kendileri bir yandan silah imal edip satarken, diğer yandan her yıl Nobel adı altında barış, edebiyat, bilim dallarında ödüller veren Norveç ve İsveç, Grönland'ın asıl sahipleri olan Eskimoları yok eden Danimarka, Samileri İsveç ve Norveç'le birlikte ortadan kaldıran Finlandiya, Dünyaya köle ticaretini ilk başlatan, özellikle de yakın tarihlerde Bosna'da Müslümanlar katledilirken buna seyirci kalan , hatta Sırpları katliama teşvik eden askerlerine övünç madalyası veren Hollanda, Libya'da katliam yapan İtalya, olmamış bir soykırım için soykırım olmamıştır demenin bile suç sayıldığı Fransa, Basklılar hakkında olumlu haber yapmanın bile yıllarca hapisle cezalandırıldığı İspanya, İrlanda'da mezhep ayırımcılığı yaparak ortalığın kan gölüne dönmesine sebep olan emperyalist İngiltere, Elinde milyonlarca Kongo insanının kanını taşıyan Belçika ve diğerleri. Geçmişleri de karanlık, günümüzde de elleri kanlı, gelişmiş ve medeni dediğimiz Avrupa ülkeleri ve gerçekler. Banu Avar bu ülkelerin hem geçmişte yaptıklarını hem de günümüzde yapmakta olduklarını açık açık anlatıyor kitapta. Hiçbirinde masumiyetin 'm'sinin bile bulunmadığı bu ülkelerin, hepsinin de ortak özelliği kendi zenginliklerinin devam etmesi amacıyla dünyanın diğer yörelerine kan, gözyaşı ve sömürü düzeni sağlanmasında pay sahibi olmalarıdır. Kesinlikle okunması gereken bir kitap. Ben büyük beğeniyle okudum. Ülkemizdeki herkesin de mutlaka okumsını tavsiye eerim.
Hangi Avrupa?Banu Avar · Remzi Kitabevi · 2017239 okunma