Puan vermedi·160 syf.····Okunma: 20 Mayıs 2025 21:46 Dinle Küçük Adam yorumuyla geldim. Aslında uzun uzun yazmak istiyordum ama kitabın yapısı spoiler vermeden yorum yapmaya uygun değil. Bu yüzden kitaba farklı bir açıdan bakmaya karar verdim. Öncelikle yazardan biraz bahsetmek istiyorum. Freud'un yardımcısı ve yakın dostu olduğunu herkes biliyordur. Freud'un cinsellik söylemlerini kabul edip insan üstündeki çalışmalarını bu konudan evriltmeye başlıyor. Tam bu nedenle gelenekçi meslektaşları ona zorluk çıkarıyor ve çalışmaları nedeniyle hapse atılıyor. Kitapta da sürekli buna değiniyor. Kitap bir yandan otobiyografik nitelikler taşırken diğer yandan tek kişilik bir protesto.
Yazar okuyucuya hitap ederken hep Küçük Adam olarak hitap ediyor. Toplum ve sistemler her bireyin küçük adam olması için çalışıyor. Tabi olmama özgürlüğü yine sizde. Tabi toplumdan dışlanmayı, ayıplanmayı göze alabiliyorsanız. Dediğim gibi seçimde özgürüz(!).
Genel olarak yazarla ikili sohbette gibiydik. Ben de böyle his yaratan kitapları seviyorum. Birçok yerinde kitabı ben mi yazdım dedim. Tabi bu işin şakası. Son olarak maalesef sistemi küçük adamlar tayin eder farkında olanlar da ne kadar sistemin dışında kalmaya çalışsa da kalamaz. Bu da hayatın adalet anlayışını ya da belki küçük adamların.
Son olarak incelememi kitaptan bir alıntı ile bitiriyorum.
''Diktatörler ve zorbalar, küçük şeytanlar ve dedikoducular, kurtlar ve böcekler, bir Bilge'nin önceden söylediği alınyazısından kurtulamayacaklar:
Kutsal tohumlar saçtım
yeryüzüne.
Hurma ağaçları solmuş
Kayalar parçalanmış olacak.
Anlı şanlı hükümdarlar
Kuru yapraklar gibi uçacak.
Tufanlar arasında bin gemi
Benim sözümü taşıyacak.