Hartlepool Maymunu Fransız casusu sanılan bir maymundan bahsedeceğiz bugün; Hartleepool Efsanesinden:
Daha önce hiç duydunuz mu bu efsaneyi bilmiyorum ama Napolyon Savaşları sırasında İngiltere'nin kuzeyinde yer alan Hartlepool kasabasında geçen bu tuhaf olay, tarihin en ilginç yanlış anlaşılmalarından biri olabilir…
Bir Fransız gemisi, fırtınada Hartlepool açıklarında batınca, kıyıya sadece bir maymun sağ kurtulmuş olarak ulaşır ve üzerinde Fransız askeri üniformasına benzeyen giysiler vardır. Geminin maskotu gibi bir şeydi büyük ihtimalle bu maymun.
Ancak kasaba halkı, o dönemde hiç Fransız görmemiştir ve onlardan kesinlikle nefret ediyorlardır. Bu yüzden bir maymunun düşman askeri bir Fransız olduğuna inanmakta bir gariplik görmezler ve “Bu yaratık Fransız casusu olmalı!” diye düşünürler.
Sonuç? Maymunu mahkemeye çıkarırlar. Maymun savunmasını ingilizce yapamadığı için bir Fransız olduğu ihtimali daha da güçlenir. Ah şu maymun kılıklı(!) Fransızlar, hangi cesaretle Hartlepool açıklarına yaklaşma cesareti bulursunuz?!
Mahkeme maymunun ne söylediğini anlayamayınca (tabii ki!), onun casus olduğuna hükmeder ve maymunu hemen idam ederler. Böylece bir Fransız düşmandan daha kurtulmuşlardır...
İşte böyle sona eriyor Hartlepool maymununun efsanesi.
Bugün hala bu efsane İngiltere'de varlığını sürdürür. Hartlepool sakinleri pek gurur verici olmasa da monkey hangers, yani "maymun asanlar" lakabıyla anılır. Bu, aynı zamanda yerel futbol takımının taraftar grubunun da adıdır, ve takımın maskotu da H'angus isimli bir maymundur ("Bizi asın!" anlamına gelen Hang us'dan kelime oyunuyla türetilmiş).
2002'de, maymun kostümü giymiş bir adam, Stuart Drummond, belediye başkanlığı seçimine az ama öz bir sloganla aday olur: "Tüm öğrencilere bedava muz". Ve seçilir de! Hartlepoollular, köşe başlarını tutmuş güç sahiplerine karşı memnuniyetsizliklerini göstermek istemiştir. Şaka diye başlayan iş ciddiye biner. Drummond halkın güvenini boşa çıkarmamak için (belediyenin başında bir maymun ha!) primat kostümünü çıkarıp yeni görevine soyunur. İşinde o kadar başarılı olur ki, 2005'te bir daha seçilir ve 2009'da bir kez daha, böylece İngiltere'de üst üste üç kez seçilen ilk belediye başkanı olur.
İnsan sanılan bir maymun asıldı.
Maymun kılığındaki insan başa geçti...