···Okunma: 19 Eylül 2023 01:33 Benim Üniversitelerim, taş duvarlı sınıfların değil; çaresizce yatağa aç giren evlerin, paslı fabrika borularının, yoksulluğun içinden geçen sefaletin üzerine kurulmuştur. Gorki'nin büyük kalemiyle çizilen yol, yalnızca onun değil; toprağa düşmüş emeğin, suskun kalmış onurun ve ayakta kalmaya yeminli yitik hayatların yoludur. Benim Üniversitelerim, ne taş duvarlara, ne kürsülere, ne de diplomaların gölgesine muhtaçtır. Gorki'nin Üniversitesi, açlığın karnında filizlenen hayallerde, kömür tozuyla kararan ellerde, kitaplara uzanan yaralı parmaklarındadır. Kimileri için okumak bir haktır; kimileri içinse, bir hayatta kalma savaşıdır. Gorki’nin gözlerinden süzülen bu üniversite, hala dünyanın dört bir yanında, sobasız evlerde titreşen çocukların gerçeğidir. Benim Üniversitelerim, sadece bir biyografi üçlemesi değil; bu üniversiteden yolu geçen herkesin ruhunda açılmış derin, kolektif bir yaradır. Gorki'nin de öğrencisi olduğu bu Hayat Üniversitesi, bize şunu öğretir: Gerçek eğitim, bazen aç kalarak, bazen dışlanarak, bazen de düşe kalka öğretir. İnsana sadece olgunluk değil; derin bir adalet duygusu da kazandırır. Bu üniversitenin koridorlarında yankılanan sesler, sadece geçmişin değil, bugünün ve yarının çığlığıdır. Gorki’nin yaşadığı dünya değişti belki ama onun bize bıraktığı değerlerin en kıymetlisi olan "Benim Üniversitelerim" zamana meydan okumaya devam ediyor.