Puan vermedi·384 syf.····Okunma: 22 Mayıs 2025 19:59 Kairos - Jenny Erpenbeck
Toksik ilişkisi sevenler koşun, diğer toksik ilişkiler şapka çıkaracak
Şimdi böyle bir giriş yapıp da kitabın değerini düşürmeyeyim derken tam da böyle bir giriş yaptım, siz beni anlarsınız diye düşünüyorum
Jenny Erpenbeck imzası taşıyan Kairos kitabı 2023 Booker ödülünü de sahibi aynı zamanda.
Kitabın yarısına geldikten sonra sevgili çevirmen Regaip minareci ile yaptığımız söyleşi sonrası kitabı farklı bir açıdan bakarak okudum. Çok fazla detay verdim anlatmaya başlıyorum.
Şimdi öncelikle kitap 19 yaşında genç bir kız ile 53 yaşındaki evli bir adamın aşkını anlatıyor. Ciddi bir toksik ilişki var aralarında. Mesela bu açık ilişki açık evlilik olaylarına ben çok fazla takılmıştım ama yazar ile konuştuktan sonra dönemin Doğu almanya'sında böyle şeylerin çok normal ve olağan olduğunu söyledikten sonra onların gözüyle okumaya çalıştım kitabı.
Kitap boyunca Hans'a söveceksiniz, esas erkeğimiz oluyor kendisi. Kızın aptallıklarına kızacaksınız. Ee böyle bir kitap neden ödül aldı diye soruyorsanız hemen orayı anlatayım. Karakter tahlillerini güzel yapmış kitap. Ama ondan da önce Almanya'nın doğu-batı ayrımını, duvar öncesi ve duvar sonrası farklılıklarını, sosyal yaşamını detaylı ve güzel bir şekilde asıl devam eden hikayenin arasına sıkıştırarak öyle bir anlatıyor ki, siz fark etmeden öğrenmiş oluyorsunuz bunları.
Ya ben ödül mödül bilmem, böyle toksiklik, açık ilişki falan bana ters diyorsanız okumayın.
Ama bunlar beni ilgilendirmez, o dönem Almanya'sını da bir öğreneyim diyorsanız o zaman okumanızı öneririm. Sen sevdin mi diyecek olursanız. Bayılmadım ama lanet olsun niye okudum da demedim. Böyle gönül rahatlığıyla okuyun diyebileceğim kitaplardan değil ama.