245 Kişi
Okunma
Beğeni
7,2bin
Görüntülenme
Aşkı ölümlülerin yüreğine kim düşürür – Eros mu, uğurlu anların tanrısı Kairos mu? Yıl: 1986, Kasım ayı başları. Yer: Doğu Berlin. Otobüste göz göze gelen Katharina ile Hans tanışıp birbirlerine âşık olurlar. Şimdiyse Katharina’nın Hans’la geçirdiği günlerden geriye iki koli kalmıştır. Katharina kolileri karıştırırken, birlikte geçirdikleri zamanı hatırlar. Hans aralarındaki ilişkinin sınırlarını ve kurallarını belirleyebilecek kadar tecrübeli, Katharina ise ona körü körüne bağlanacak kadar tecrübesizdir. Zamanla aşkları toksik bir ilişki yumağına saplanır. Bu arada komünizmin gri şehri Doğu Berlin, iki kutuplu dünyanın sonunu getirecek ve iki Almanya’yı birleştirecek ayaklanmaya doğru koşmaktadır. Jenny Erpenbeck, Kairos.’ta arzu, saplantı ve şiddet arasındaki görünmez sınırları görünür işaretlere dönüştürüyor. Kairos., siyasi ve toplumsal gerçekliğin kendini bireyin özel alanına nasıl dayattığını anlatan sarsıcı bir roman.
384 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2021

9/10 puan verdi
Aşılamayan Duvar
Doğu-Batı Berlin arasındaki çatışmadan ve İkinci Dünya Savaşı’nın Nazi Almanya’sı üzerinden ilerleyen; ne kadar aşk romanı diye nitelendirmek istesem de her çeşit sömürünün, engellerin ve mutsuzluğun romanı. Katharina’nın evine kolilerin gelmesi ile başlıyor kurgu. Geçmişine, bağımlılıklarına dönüş. Katharina 19 yaşında bir genç. Fakat büyüsüne
8/10 puan verdi
Diriliş, ancak esaslı bir yıkımdan sonra gelir...
~~~insan bir şeyleri istemesiyle varlık gösterir~~~
Jenny Erpenbeck
in en son romanı Kairos, 2024 Booker kısa listede olan bizde listedeki tek çevrili kitap olması dolayısıyla yazarı okumak istedim yoksa aklımda olan bi yazar değildi asla :) iyiki listede adı geçmiş ve ben yazara bi şans vermişim, akıcı üslubuyla severek okudum. Hatta diğer kitaplarını
7/10 puan verdi
‘İnsan gözlerini dört açmazsa duygu, gözlerini ve tüm düşünce sistemini rasgele birbirine yapıştıran zamk oluyordu. Şu lanet olası yirminci yüzyılda asıl maharet, kişinin kendi duygusunu kendinden ayırıp mikroskop altına koymasından ibaretti. Onca karmaşadan sonra.’ . Hans ve Katharina, Doğu ve Batı, geçmiş ve gelecek, doğru ve yanlış. Tüm zıtlıklar bir araya gelerek dengeyi doğurabilir mi? Ya da duvarların kalkması yeterli mi? İki kutuya bir geçmişi sığdırmak bazen mümkün evet. Bir fotoğrafa, doldurulmuş kasetlere, sararmış mektuplara.. Ama en çok hafızaya. . Bütün Günlerin Akşamı ile tanışıp çok ilgimi çekmişti Jenny Erpenbeck. Dilimize çevrilen iki kitabını daha alıp tanışıklığı Kairos ile devam ettirmek istedim. Anlatım biçimiyle Bütün Günlerin Akşamı’nda beni zorlayan yazar, Kairos’ta karakterleriyle zorluyor. Bu kitaptaki aşk hastalıklı. Okuması, üzerine düşünmesi bile yorucu. Hikayenin ikinci kısımı dağınık ve çok hızlı. Kapanışta gelen tokatla Hans da Katharina da aklımızda paramparça oluyor ~ . ‘Ah çok sevdim’ diyemiyorum bu eser için. Arka planında görünen ama tam da hikayenin merkezine kurulan Almanya’nın birleşme arifesinde yaşananların anlatımı harikaydı örneğin.Siyasi gelişmelerin kültür değişimi-kişilerin karakterleri üzerine yansımaları göstermesi de öyle. Ama Hans.. İşte onun her diyaloğunda gerildim.. . Gölün Sırrı ile Erpenbeck eserlerine devam edeceğim. . Regaip Minareci çevirisi Ayşe Merdit kapak tasarımıyla ~
Puan vermedi
Erpenbeck’in edebiyatını en iyi ifade eden kavram SINIR bence. Doğu-Batı Almanya sınırı, ülkelerin sınırları, bireyin kendini sınırlaması-sınırlarını aşması ve ilişkilerde sınırların geçilmesi. Jenny Erpenbeck, adını uğurlu anlar, fırsatlar tanrısı Kairos’dan alan kurgusunda genç bir kızın, babasından büyük evli bir erkekle yaşadığı aşkı anlatıyor. Tabii anlayışla ve tutkuyla başlayan bu ilişki de dönüşüyor. Bir noktada kişinin sınırlarının ihlal edildiği, bedenin sömürüldüğü, güçlünün zayıfı manipüle ettiği, eylemlerini kontrol atında tuttuğu bir biçime bürünüyor. Mikro iktidarcıklar:) Doğu Almanya döneminde başlayan ilişki Almanya’nın yeniden birleşmesi dönemine uzanıyor. Romanın son bölümlerinde duvarın yıkılışı, kapitalizmin dayatmaları, insanların beklentileri, yaşadıkları değişim detaylı ele alınmış. Bir de Bertolt Brecht bir karakter gibiydi, Tahterevalli şiiri aklıma geldi kitabı okurken. Görsellere ekledim. Erpenbeck’in anlatımını çok seviyorum, tekrarlayan ifadeleriyle özgün bir ritmi var. Dilimize çevrilmiş dört romanını da okudum. Daha düz bir zeminde ilerlemek isteyen okurlar, Kairos ve Gidiyor, Gitti, Gitmiş’e öncelik verebilir. Zeminin çatallanmasını seven okurlar da Bütün Günlerin Akşamı ve Gölün Sırrı’na öncelik verebilir. Benim de en sevdiğim kitapları. Ama sonuçta Erpenbeck anlatımı, her hali enfes #sananobelalacağız :)
Bütün Günlerin Akşamı
Bütün Günlerin Akşamı
Gölün Sırrı
Gölün Sırrı
Gidiyor, Gitti, Gitmiş
Gidiyor, Gitti, Gitmiş
7/10 puan verdi
Herkese iyi aksamlaaarrrr Kairos buyuk merakla başladığım ama sinir harbi ile bitirdigim bir kitap oldu vallahi. Kitap icinde hem Alman tarihinin Berlin Duvarinin yikilmasi doneminin derin detaylarini barindiriyor. Hem de keskin bir ask hikayesi barındırıyor. 19 yaşındaki korpecik kizimiz Katharina kendinden 34 yas buyuk Hans'a aşik oluyor. Basta romantik gibi baslayan hikayemiz sayfalar ilerledikce sadist bir adamin aşkina dönüşüyor... Bu yuzden kitap boyunca Hans'a ofke duyarak okudum Evet ceviri cok guzel su gibi akip gidiyor, o Alman mesafesi cok iyi aktariliyor ama kitapta beni rahatsiz eden bir seyler de oldu. Sanirim o argo tabirleri, belden aşağı kelimeleri cok tekrar etmesi beni rahatsiz etti. Ben cok voovvvv olarak okuyamadim acikcasi. Ama sizler daha cok beğenirsiniz belli mi olur her birimizin okuma lezzetinde aradığı tatlar bambaşka sonuçta
3/10 puan verdi
Vakit Kaybı
Bu kitabı okumaya harcanan vakte ve alınan paraya yazık. Böyle saçma ve kopuk bir kitap okumamıştım uzun zamandır. Kitapta konular birbirine girmiş. Alman değilseniz bence okumayın keza kitapta Alman tarihine değinilmiş tamam ama bir cümlede en az 5 tane almanca kelime geçiyor. Sürekli Almanya’dan bahsediliyor haliyle ama tarihe hakim değilseniz bir dünya Alman ismi de duyacaksınız; ya araştıra araştıra okuyacaksınız ya da kopup gideceksiniz kitaptan. Almanca kelimeler de kitabın akışını bozuyor. Araya sıkıştırılmış ve “ne bu şimdi?” Dediğim alıntılar da inanılmaz çoktu. Kitapta aniden mekan değişimleri, olayların anlamsız bir anda siyasete bir anda cinselliğe kayışı saçma sapandı çok anlamsızdı. Neyi övülmüş anlayamadığım bir kitap oldu yine. Aşk desen Alman yönetimine karşı metaforik de anlatılsa çok sapkın işlenmiş ve kitap genel olarak tiksindirici karakterlerle doluydu. Sonu özellikle kimse bir şey anlamasın diye yazılmış resmen. Tekrar tekrar okuyorsunuz çünkü yine kopuk ve saçma sapan bir anlatım. Kitabın ilk yarısı bir şekilde ilerliyor ama kalanında devam ettiğinize pişman oluyorsunuz. Sonu asla TATMİN EDİCİ DEĞİLDİ VE KİTAPTA YAŞANAN OLAYLARI MANTIKLI BİR ZEMİNE BİLE OTURTAMADI. Ve yine sürekli daldan dala atlanmıştı son sayfalarda bile. Normalde asla yorum yazmam ama bu kitap beni çok sinirlendirdi. Özellikle de o alelacele gelen ve anlatımı saçma sapan olan o sonuyla.
Puan vermedi
Kairos, Yunan mitolojisinde kaçırılmaması gereken en uygun zamanın tanrısıdır. Fırsatlar tanrısı ve zamanı ‘an’ olarak tanımlayan Yunan tanrısıdır. İşte bu an’ı birbirine denk düşüren öğrenci bir genç kız ve babasından 10 yaş daha büyük olan yazar bir adamın görünürdeki aşk hikayesi. Tutkuyla başlayan bu ilişki saplantılı ve çöküşe sürüklenirken, okurken sinirlerinize de hakim olmayı gerektiriyor. Doğu Almanya’nın son dönemlerinde geçen hikaye kişilerin hayatlarındaki kırılma anlarını, an’ların önemini ve bu an’ların hayatımızda bıraktığı derin etkiyi vurgular. Bununla beraber 1980 lerin sonlarında Doğu Almanya’da yaşanan toplumsal ve politik değişimleri anlatır. Doğu Berlin’de yaşam daha katı ve baskıcıyken, Berlin duvarının yıkılmasıyla iki Almanya’nın tekrar birleşme yolunda, merkezine bu iki karakterin karmaşık ilişkisini alır. “Şu lanet olası yirminci yüzyılda asıl maharet, kişinin kendi duygusunu kendinden ayırıp mikroskop altına koymasından ibaretti.” Bununla beraber çevrilmiş tüm kitaplarını okudum. Hepsini ayrı ayrı çok seviyorum. Yazar Doğu Berlin doğumlu ve kitaplarında mutlaka bu konuyu ele alıyor. “İçinde büyüdüğüm bu sistem beni yazmaya itti.” Yakın zamanda bu yılın Uluslararası Booker Ödülü’nü aldı.
7/10 puan verdi
Bu kitabı bitirdiğim için çok mutluyum Hani yapılması zor bir işi yaparsınız ve kendinizle gurur duyarsınız ya aynen öyle bir duygu içindeyim Yanlış anlaşılmasın çok sürükleyici inanılmaz bir kurgusu var ama konusu ve ana karakterleri insanı resmen boğuyor. Aşk hikayesi okumaya başladığınızı düşünüyorsunuz ve kitap boyunca aşkın nasıl yaşanmaması gerektiğini okuyorsunuz. Bu aşk hikayesinin arka planında da doğu-batı Berlin tarihi ve duvarın yıkılma sürecine giden siyasi ve toplumsal hayatı anlatıyor yazar size ama ne anlatmak Aşkımız son bulmaya başlarken de duvar yıkıldıktan sonra Berlin’de yaşanan o karmaşayı ve hayal kırıklıklarını öğreniyorsunuz. Yazarın okuduğum üçüncü kitabı ve hepsinde de metnin geçtiği yıllara ait tarihi olaylarla harmanlıyor hikayesini. Bir tarih aşığı olarak bu yazara hayran olmaman mümkün değil. Çok beğendim ve almış olduğu ödülü sonuna kadar hakettiğini düşünüyorum; okuyucuyu bu kadar zorlayan ve yine de elinden bırakamayacağı bir kitap yazmış olmak gerçekten müthiş
5/10 puan verdi
Kitapta iki ana karakter var. Katharina ve Hans. Katharina on dokuz yaşında bir genç kız. Hans ise Katharina'dan otuz dört yaş büyük, evli ve bir çocuğu var. Katharina ve Hans 11 Temmuz 1986'da tesadüfen bir otobüs yolculuğunda tanışıyorlar. Sonra zaten bu durum toksik bir ilişkiye dönüyor. Kitap Doğu Almanya'da geçiyor. Berlin duvarının yıkıldığı 2. Dünya Savaşı'dan sonraki zamanlar. Kitapta zaten iki kısımdan oluşuyor. İlk kısım Berlin duvarı yıkılmadan önce. İkinci kısım Berlin duvarı yıkıldıktan sonra. Kitabın ilk kısmı yine bir şekilde beni içine aldı lakin ikinci kısım için aynı şeyler maalesef geçerli değil. Kitapta Alman tarihine değiniliyor. Eğer benim gibi o zamanın Almanyasına hakim değilseniz ikinci kısımda daha çok zorlanırsınız. Evet birinci kısımda da Alman tarihinden bahsedilen kısımlar var ama kitaptan sizi kopartacak kadar değil. İkinci kısımda olaylar hızlı ve karmaşık bir şekilde anlatılıyor birde üstüne Alman tarihi eklenince ben maalesef kitabın son 60-70 sayfasında koptum gittim. Ya araştıra araştıra okuyacaksınız yada benim gibi kopup gideceksiniz. Ayrıca kitabın sonu da bana biraz karışık geldi. Tatmin edici değildi ve kitapta yaşanan olayları bir zemine oturtamadı. Yani kısacası benim çok beğendiğim bir kitap olmadı.
8/10 puan verdi
Berlin duvarının yıkılması ve iki Almanya’nın birleşmesine giden tarihi sürecin ve çok sorunlu bir ilişkinin iç içe anlatıldığı sarsıcı bir roman. İlk 100 sayfada edebiyat, tiyatro, müzik sohbetleri ile taçlanan tutkulu aşk sonrasında tam bir kabusa dönüşüyor okurken epey zorlandım. Öte yandan dönemin siyasi gelişmelerini, kültür değişimini ve tüm bunların insanlara yansımalarını çok iyi anlatıyor yazar. Tamam, kritik tarihi bir an ama sıradan insanlar neler yaşadı nasıl etkilendi bakış açısı çok ilgimi çekiyor. Yazara gelince Jenny Erpenbeck’in dili biraz farklı kolay okunan bir yazım tarzı değil kesik kesik . Ama iyi bir hikaye anlatıcısı olduğunu düşünüyorum. Menekşe Toprak'ın yazarla yaptığı röportaj çok aydınlatıcı oldu kitabı ve yazarı anlamamda. Çok seveni olan bir yazar ve sanki ben en zorundan başlamışım okumaya. Dip notlar ve ifadeler açısından çeviri de dikkatimi çekti. Ödüllü olduğunu not etmekte fayda var. Regaip Minareci 2023 İKSV Talât Sait Halman Çeviri Ödülü’nü kazanmış Kairos çevirisiyle. Canım kadınlar sağ olun!, var olun! Biri yazmış, #jennyerpenbeck , biri çevirmiş #regaipminareci , biri okumama vesile olmuş #denizyücebaşarır , biri de ne güzel söyleşmiş #menekşetoprak

Jenny ErpenbeckYazar · 4 kitap
Jenny Erpenbeck 1967 yılında Doğu Berlin’de dünyaya geldi. Ciltçilik mesleğini öğrendikten ve Berlin Devlet Operası’nda aksesuarcı ve kostümcü olarak çalıştıktan sonra Berlin’de Peter Konwitschny, Ruth Berghaus, Werner Herzog ve Heiner Müller gibi yönetmenlerin yanında Tiyatro Bilimi ve Müzikli Tiyatro Rejisi öğrenimi gördü. Jenny Erpenbeck 1991’den itibaren ilkin yönetmen asistanı olarak çalıştı ve daha sonra Berlin, Potsdam ve Graz’da opera, müzikli oyunlar ve tiyatro oyunları sahneledi, ayrıca romanlar ve hikâyeler yazdı. Halen serbest yazar ve yönetmen olarak Berlin’de yaşıyor.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.