Bu Apartmanın Temeli Çürümüş
2024 9. kitabı
Alaa El Asvani'nin 2002 yılında yayımlanan Yakupyan Apartmanı adlı romanı, 1990'lı yılların Kahire'sinde geçen, farklı sosyal sınıflardan ve yaşam tarzlarından bireylerin bir arada yaşadığı bir apartmanı merkezine alarak Mısır toplumunun derinlikli bir portresini çiziyor. Daha önce Mısır'dan Necib Mahfuz'un Kahire Üçlemesi'ni okuduğum için Mısır toplumu ve yaşadığı dönüşümlerle ilgili az da olsa bilgim mevcuttu. Roman zaman olarak aslında bahsettiğim üçlemenin geçtiği dönemden sonraki dönemlerde geçiyor. Roman, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek dönemlerindeki Mısır'da geçiyor. Romanın ana temasında Arap milliyetçiliğinin bitmiş olması ve Nasır’ın ölümüyle başlayan zaman dilimi ele alınmış. Bu süreçte sermaye sınıfının güç kazandığı yıllar anlatılmış. Romanda devrim öncesi Mısır’ın daha iyi olduğunu insanların daha mutlu ve daha rahat yaşadıkları belirtilmiş. Kişisel olarak, bu kitapta olduğu gibi toplumun küçük bir kesimi/kısmı (okul, apartman, aile vb.) üzerinden büyük bir çerçeve sunduğu eserleri okumayı seviyorum. Keza iyi yazıldığı takdirde bu tipteki eserleri okumak çok zevkli oluyor. Yakupyan Apartmanı da bu türün iyi örneklerinden. Yakupyan Apartmanı gerçekte de var ve halen de kullanılıyor (Google haritalarda konumunu işaretledim, gitmem halinde görmek istiyorum). Eserde de bahsedildiği üzere; ilk önce zengin gayrimüslimlerin; bağımsızlık mücadelesi gerçekleştirildikten sonra üst rütbeli subayların konakladığı bir yer olan Yakupyan Aparmanı Mısır'da siyasi ve sosyal alanda meydana gelen olumsuz gelişmeler neticesinde ekonomik durumları iyi olmayanların barındığı bir apartman haline geldiği anlatılmıştır. Romanın giriş kısmında 1952 Devrimi öncesi Mısır ve sosyal hayatı anlatılıyor. Keza kahramanlar da bizlere tanıtılıyor ve başlarına gelen olaylardan bahsediliyor. Gelişme kısmında 1952 Devrimi sonrası Mısır’ın değişiminden sosyal ve dini hayatın Mısır’ı olumsuz yönde etkilediğinden bahsediliyor. Mısır’daki siyasi bozulmanın insanlar üzerindeki olumsuz etkilerinden ve Mısır’da ortaya çıkan Radikal İslami gruplardan bahsediliyor. Bununla birlikte roman kahramanlarının karakter değişimleri açıklayıcı bir şekilde anlatılıyor. Sonuç kısmında ise: roman kahramanlarının hayata bakış açılarından ve hayata tutunabilmek için vermiş oldukları mücadelelerden bahsediliyor. Yazarın seçmiş olduğu karakterler Arap Milliyetçi bir iktidarın baskın olduğu bir dönem için bıçak sırtı karakterler diyebiliriz. Ablası ile tutuştuğu miras kavgası sonucu evinden kovulan ve bu apartmandaki bürosuna taşınan eski çapkınlardan Zeki el-Dessûkî, düşleri gerçekleşmediği için hümanist bir kişilikken radikal Müslüman Kardeşler örgütüne katılan apartman kapıcısının oğlu Taha El Şazli, babasının ölümü ile çalışmak zorunda kalan ve kirli ellerin oyuncağı haline gelen Busayna, entelektüel bir gazeteci olan ve aileden zengin eşcinsel Hatim Raşid, Hatim'in sevgilisi Abduh, çıkarı için türlü işlere girebilecek olan Melek ve Abbasharun kardeşler romanın başlıca karakterleri. Yazar, Mısır toplumuna panoramik bir bakış sunarak yolsuzluk, rüşvet, sosyal eşitsizlik, siyasi baskı ve gelenek ile modernite arasındaki çatışma temalarını ele almış. Kalemi çok kuvvetli bir yazarı keşfettiğim için mutluyum. Tavsiye ederim. İyi okumalar. “Bu kadar yıl sonra hala safsın. Kötülük karşısında neden şaşıp kalıyorsun? Çocuk gibi düşünüyorsun. İyi insanların gülümser ve neşeli, kötülerin ise çirkin yüzlü ve kalın kaşlı olduklarını sanıyorsun. Hayat böyle değil, çok daha karmaşık. En iyi, bize en yakın insanların içinde bile kötülük var.” (Sayfa 122) Yakupyan Apartmanı Ala El Asvani
Edebiyat & Roman
Yakupyan ApartmanıAla El Asvani · Maya Kitap · 2016222 okunma