Farkında ol, Özgürleş!
2025 7. kitabı
Kitap, kadınların bağımsılık korkusunu ve kurtarılma arzusunu konu alıyor. Kendi hikayesinden örnekler sunarak kadınların duygusal bağımlılıklarını göstermeye çalışıyor. Eğitim seviyesi yükseltikçe bu bağımlılığın arttığına değinmiş ve Simone de Beauvoir’de Jean-Paul Sartre ile olan ilişkisini de değerlendirmiş. Kitabın akışı beni biraz sıktı, farkındalık olarak bakış açısı sunuyor ama bir yerden sonra tekrar ediyor hissettirdi bana. Yazar Amerikalı ve Türkiye’de kadınların gerçeklerinin daha farklı olduğunu düşünüyorum. Bu ülkede kadın olmak başka dinamikler içeriyor. Aile baskısı, toplumsal baskı, dini/kültürel kurallar… Kadınların, çoğu zaman “bağımsız olmak istememesinden değil” bunun “bedelinin ağır olmasından” geri durduğunu düşünüyorum. Konuyu sadece kadınlara ait de görmüyorum. Sorumluluktan kaçma-kurtarılma arzusu erkeklerde de çokça yaygın ya da yine coğrafyamız sebebiyle bunu düşünüyorum. Ben buna kişinin göbek bağını koparamaması diyorum. Sonuç olarak, değerli bir konu işlenmiş ve farkındalık açısından kadına da erkeğe de duygularını tanıma fırsatı sunuyor. Mayıs ayı okumamızda Kitap Simyacıları Kulübü birlikte okuduk. İyi ki de okuduk.
Sindrella KompleksiColette Dowling · Öteki Yayınları · 1999971 okunma
Farkındalık kazandırdığını bilmek bizleri mutlu etti! İnceleme için teşekkür ederiz. Toplantıda görüşmek üzere! 😌🩷