2025 21. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2025 15:39
KARLAR ÜLKESİ – YASUNARİ KAWABATA Japon edebiyatında kadın erkek ilişkilerini anlatan hikâyelere bayılıyorum. Farklı bir kültür olduğunu o kadar iyi hissettiriyor ki. Tanizaki de böyledir ( Anahtar), öneririrm. Tutkulu, takıntılı aşklar. Asla itiraf etmeden, fazla gurur ve kibirle ama aşırı saygı dolu. Uzakdoğunun en yoğun anlatığı duygu saygı ve onur sanırım. Bu ikisini aşırı konu ediyorlar. Shimamura bir geyşayla birliktedir. Evli olmasına rağmen bir kış kentinde onunla buluşur. Aralarındaki ‘’şey’’ ilişki midir? Ama kesinlikle ‘’boşuna’’dır. Kitabın birkaç yerinde boşuna tutulan günlükler, boşuna kurulan ilişkiler, boşuna sevgi… Mirasyedi Shimamura her şeyi boşuna bulur ve yaşar. Geyşa Komako çocukluktan nişanlandığı Yukio ve sevgilisiyle (Yoko) birlikte yaşar. Hatta sevgilisi olan nişanlıya bakmak için geyşalık yapar. Yer isimleri ve zamanı anlatan sözcükler çok ilginçti. Karlar ülkesi, sonbahar kızıllığı mevsimi, il sınırı dağları… fantastik edebiyattaki isimlendirmeler gibi. Kolay okunuyor, üslup güzel, konu ilginç. Tam Japon işi.
Karlar ÜlkesiYasunari Kawabata · Can Yayınları · 2022722 okunma