Taklit Edilen Hayatlar, Gerçek Olmayan Kimlikler
2025 89. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2025 11:51
Roman, ilk sayfalardan itibaren okuru yerinden eden, kolay kolay kavranamayan bir metin. Anlatıcının parçalı, zamanlar arasında sıçrayan dili başta bir dağınıklık hissi uyandırsa da, ilerledikçe bunun karakterin zihinsel dağınıklığıyla örtüştüğünü fark ediyorum. Ralph Singh’in otel odasında geçmişini çözümlemeye çalışırken kurduğu anlatı, aslında kendi kimliğini bir türlü sabitleyemeyen, hem Batı’ya ait olmak isteyen hem de ait olamayan bir adamın çırpınışı gibi. Roman boyunca en çok hissettiğim şey, bir yere ait olamamanın yarattığı o içsel boşluk oldu. Singh’in İngiltere’deki deneyimleriyle, Karayipler’deki çocukluğunun hatıraları sürekli çarpışıyor. Ne oralı olabiliyor ne buralı. Bu gerilim onun hem özel ilişkilerine hem de siyasi kariyerine sızmış. Bir şey olmaya çalışıyor ama ne olduğunu bir türlü bilemiyor. Belki de Naipaul’un asıl derdi tam da bu: bir kimliği taklit ederek yaşamanın mümkün olmadığını göstermek. Metnin en çarpıcı yanlarından biri, sömürge sonrası toplumların Batı’yı taklit etme biçimlerinin yüzeyde kalmış olması. Siyasal yapılar, eğitim sistemi, hatta konuşma tarzı bile bir tür sahnelenmişlik içeriyor. Ralph Singh’in çevresindeki karakterlerde de bunu görüyoruz: ne kadar güçlü görünmeye çalışsalar da, kendi içlerinde büyük bir belirsizlik taşıyorlar. Hiçbiri kendi toprağından, kendi hikâyesinden beslenmiyor. Herkes başka birine, başka bir yere öykünüyor. Naipaul'un İçsel çözümlemeleri zaman zaman melankolik bir ton taşıyor. Özellikle Londra’daki otel odasının soğukluğu ile Isabella Adası’nın geçmişe ait, sisli sıcaklığı arasındaki karşıtlık çok etkileyiciydi. Sanki hem zaman hem mekân parçalanmış ve Ralph Singh bu kırık aynalarda kendini arıyor. Sonunda kitabı bitirdiğimde, olay örgüsünden çok bu arayış hali kalıyor içimde. Bir karakterin çözülüşü üzerinden bir toplumun da çözülüşüne tanık olmak, hem edebi hem de insani açıdan sarsıcı bir deneyim. Naipaul, kimliğin ve aidiyetin kolayca tanımlanamayacak, sürekli değişen şeyler olduğunu çok katmanlı bir biçimde anlatıyor. Ve bunu yaparken de, okura basit cevaplar vermekten özenle kaçınıyor.
TaklitçilerV. S. Naipaul · Can Yayınları · 201438 okunma