Puan vermedi·216 syf.····Okunma: 24 Mayıs 2025 11:22 Bilimkurgu edebiyatının en önemli isimlerinden olan Ray Bradbury, aynı zamanda korku, fantezi gibi farklı türlerde yazdığı eserlerle de tanınan oldukça üretken bir yazar. Ben romanlarından ziyade yazdığı öyküleri daha çok seviyorum. Şimdi ve Daima ilk olarak 2010 yılında Kemal Baran Özbek çevirisiyle İthaki Yayınları aracılığıyla basılmıştı. Daha sonra baskı yenilenip aynı çeviriyle Bilimkurgu Klasiklerine dahil edildi. Kitap iki kısa romandan oluşuyor.
Bir Yerlerde Bir Müzik Çalıyor, Bradbury’nin hayatının farklı noktalarında yaşadıklarıyla şekillenen bir novella. İlk fikir çocukluğunu geçirdiği küçük kasabada doğsa da novellayı asıl şekillendiren izlediği iki film(Summertime, Rüzgar ve Aslan) olmuş. James Cardiff rüyasında gördüğü bir şiir ve güçlü bir hisle kimselerin uğramadığı hiçliğin ortasındaki Summerton isimli kasabaya gidiyor. Zaman geçtikçe kasabada tuhaf olayların döndüğünü fark eden Cardiff bir seçim yapmak durumunda kalıyor.
Bradbury’nin birçok kitabını okuduğum için yazarın tarzına alışkınım. Bu novellada oldukça şiirsel bir anlatım tercih etmiş. Bu durum bana keyif verse de bazı okurları yorabilir. Ayrıca konuya baktığımda bilimkurgudan ziyade fantastik unsurların daha yoğun olduğunu düşünüyorum. Konu odaklı okurlar hayal kırıklığına uğrayabilir.
Leviathan ‘99, radyo tiyatrosu biçiminde yayınlanmak için hazırlanmış bir novella. BBC radyosunda yayınlanan piyeste Dracula, Saruman ve Kont Dooku gibi efsane rollerle tanıdığımız Christopher Lee de yer almış. Novella Moby Dick’in bilimkurguya uyarlanmış versiyonu olarak biliniyor.
Leviathan ‘99, novellanın anlatıcısı olan Ishmael’in yaşam öyküsüyle başlıyor. Uzayda doğan Ishmael, astronot olmak için eğitim gördüğü sırada bizi diğer karakterlerle tanıştırıyor. Uzak bir galaksiden gelen yeşil rengi ve dokunaçlarıyla tam teşekküllü bir uzaylı olan Quell, görev adamı ikinci kaptan Redleigh ve Leviathan isimli kuyrukluyıldızı saplantı haline getirmiş gizemli kaptanımız. Uzay operası türündeki novellada ölüm, zaman ve inanç gibi farklı konuları irdeliyoruz. Astronomi terimleri yer yer yanlış kullanıldığı için biraz tadım kaçtı. Bunun haricinde kurguyu beğendim.