Genç Werther'in Acıları
2025 42. kitabı
Werther’in mektuplarını okurken sanki onunla aynı yastığa baş koymuş, aynı karanlık duygularla kıvranmış gibiydim. Goethe’nin kaleminden çıkan bu duygu yüklü roman, bana yalnızca bir aşk hikâyesi değil, iç dünyamın en kırılgan köşelerini hatırlatan bir aynaydı. Öncelikle şunu söylemeliyim: Werther’in yaşadığı duygulara zaman zaman kızsam da, onu anlamadan edemedim. Aşka bu kadar tutkuyla bağlanmak, kaybedişi bu kadar büyük yaşamak… Belki de gençliğin ta kendisidir bu. Onun Lotte’ye duyduğu aşk, bana biraz bir idealin peşinden koşmayı, ulaşılması imkânsız bir güzelliğe dokunma arzusunu hatırlattı. Lotte gerçek bir kadından çok, Werther’in kendi içindeki boşluğu doldurmak için yarattığı bir hayal gibiydi bence. Yapıcı bir eleştiri getirecek olursam: Werther’in duygularının tek yönlü oluşu, yani kendini sürekli acıya teslim etmesi, bir noktadan sonra bana tekrara düşüyormuş gibi geldi. Okurken içimde "Peki ama başka bir yol denemez miydin?" sorusu defalarca yankılandı. Karakterin trajik sonu beni elbette etkiledi, ama bu kaçınılmaz sona doğru ilerlerken anlatımın biraz daha çeşitlenmesini isterdim. Yine de Goethe’nin dilindeki lirizm, mektup biçiminin samimiyetiyle birleşince ortaya gerçekten içe işleyen bir metin çıkmış. Her cümlede bir gençliğin çırpınışı var, her satırda bir ruhun parçalanışı. Bu kitap, bana duyguların küçümsenmemesi gerektiğini; acının da bir deneyim, hatta bazen bir tür özgürlük olabileceğini gösterdi. Sonuç olarak Genç Werther’in Acıları, her ne kadar zaman zaman sabrımı zorlasa da, duygularımı derinleştiren, beni sorgulamaya iten, içimde eski yaraları hatırlatan bir kitap oldu. Bazen kendimden utandım, bazen Werther’e sarılmak istedim. Sanırım bu kadar yoğun bir etki bırakabilen eserler, zamanına yenilmeyen gerçek klasiklerdir.
Genç Werther'in AcılarıJohann Wolfgang Von Goethe · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150,1bin okunma