·104 syf.····Okunma: 24 Mayıs 2025 00:24 *Sevgili okurlar bu kitabın incelemelerinde şunu görüyorum 'zamanda yolculuk yapmak ister miydiniz vb.' arkadaşlar şaka mısınız sizce bununla alakası mı var?*
Kitabı okumaya başlarken devrik ve karışık cümlelerinden ötürü ön yargılıydım. Belki çeviriyle alakalıdır bilemem. Ama kitabın içerik, anlam ve derinliği beni şok üstüne şoka uğrattı. Kitabı akıcı bir bilim kurgu hikayesi sanıyordum fakat o üstü kapalı eleştirileri fark ettikçe anlıyorsun. Hikaye o kadar içine çekiyor ki ben bir solukta okudum.
Kitabın her bölümlerinde dokuları, hisleri, sıcaklığı tüm betimlemeleri hissettim. Başrolün yaşadığı korkuyu ben de onunla beraber yaşadım resmen. Kitabın arkasında dönemin sınıf ayrımcılığına değindiğini söylüyordu başlarda kavramakta zorlandım ama sonrasında karakterin yer altı dünyasını keşfedip gizemini çözdüğünde anladım. Bu konu hakkında kendi yorumlarım var. Evet yüzey üstündekiler birer otlak hayvan kategorisindeler ama neden zeki kesim yer altına çekilmiş? Kendi dönemimize uyarladığımızda şu mu demek oluyor, Zengin ve yöneten kısım asla göze görünmeyen ve su altından işlerini yürüten kişiler. Diğer gelir düzeyindeki insanlar ise bu sistemi anlamayıp sadece yüzeyin üzerindeki işlerle oyalanarak uyutulan kısım. Başka bir sürü yorum çıkarılabilinir tartışılırsa ama yazarak zor. Okumanızı isterim. Bu sınıf ayrımcılığını kendi zamanına göre (1895) mükemmel yazmış.
Beni şaşırtan en önemli şey ise sen o dönemde nasıl zaman makinesini düşündün yazdın be adam Einstein senin getir götürünü yapsın be abim. Beni zaten şok eden buydu hikayesinden çok. Kitaptan sonra filmini izledim 1096 yapım. Çekimini oyuncuları hikayeyi anlatışlarını çok beğendim okuduktan sonra izlenmesini tavsiye ederim. okuduğunuzu daha da pekiştiriyor.