Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 25 Mayıs 2025 00:06 Bir Ikea Dolabında Mahsur Kalan Hint Fakiri'nin Olağanüstü Yolculuğu isimli bu kitap, önce ismiyle kendine çekti beni. Şu an hatırlayamadığım bir kitabın editörünün çevirdiği kitaplardandı, ismini çokça ilginç bulduğumdan hemen okumalıyım dedim. Roman kahramanı "Ajatashatru" yani Sanskritçede düşmanı doğmamış olan anlamına gelen ismiyle ve "başı sarıklı, esmer yüzlü, dudağının üstü bıyıkla çizilmiş, uzun boylu, sıska ve bir ağaç gibi boğumlu adam" olarak betimlenen Hint Fakiri'nin mecazi olarak değil, gerçekten bir Ikea dolabında başlayıp yine oldukça ilginç deneyim ve araçlarla devam eden o olağanüstü yolculuğuna şahitlik etmek benim için çok keyifliydi. Bir kitabı okurken tebessüm etmek zordur; çokça gülümsediğim, kelime oyunlarını zekice bulduğum bir kurgu yaratılmıştı kitapta. Bir hırsız, bir düzenbaz ve üçkağıtçı olan Ajatashatru'ya olan kızgınlığım, onun küçücükken yaşadığı ve karşılaştığı kötülükleri okudukça yerini derin bir hüzne bıraktı. Yazar ayrıca mülteci sorununa, onların yaşadığı zorluk ve haksızlıklara da yer vermesiyle bir misyon da yüklenmiş, günümüzün en büyük problemlerinden biri olan bu sorunu satır aralarına sıkmadan yerleştirmiş. Hint Fakiri'mizin en nihayetinde mutluluğa, huzura, paraya, hayattaki gerçek değer/duygulara ve aşka kavuşması, içimi bir nebze olsun soğutan şey oldu. Ajatashatru'yu yakından tanımayı çok isterdim ve bence evet; bir roman kahramanını yakından tanımayı istiyor, kitap bittiğinde içinizde bir hüzün, yüzünüzde buruk bir tebessüm oluyorsa o kitap bence gerçekten iyidir. Yazarın en az bu kitap kadar ilginç isimlere sahip diğer kitaplarını da okumak için sabırsızlanıyorum.