··Okunma: 25 Mayıs 2025 16:15 Etrafınızda sadece aldığı ilaçlarla ayakta durduğunu düşünen,herhangi bir şikayeti olmasa bile doktora gitmeden içi rahat etmeyen,hastayım ben hasta diyip duran,kendi için hiçbir şey yapmayıp her şeyi doktorun yapmasını bekleyen insanlar vardır elbette.
Bu komedyada da tam olarak böyle bir karakter anlatılıyor.
Ancak bir tıp fakültesi öğrencisi olarak benim dikkatimi çeken Moliere’in sert bir şekilde yaptığı tıp eleştirileri oldu.
Komedyanın içinde kendi adına yer vererek tıpla dalga geçtiğine açık açık değiniyor.Hatta bir yerde aynen şöyle yazmış kendi için:
“Canı cehenneme o herifin!Ben hekim olsaydım şayet,intikamını almasını bilirdim.Hastalandığında onu ölüme terk ederdim,hiç yardım etmezdim ona.Ne yaparsa yapsın,ne söylerse söylesin bir damla kan almaz,en basit lavmanı dahi yapmazdım.Ve ona derdim ki ‘Geber!Geber!Bu sana tıp fakültesiyle alay etmek ne demekmiş öğretir!’”
Moliere’in bu dediği ne yazık ki gerçekleşmiş.Bu komedyanın son sahnelerinde tıp bilimine dair hiçbir şey bilmeyen Argan karakterinin dalga geçerek hekimlik yemini ettiği sahneyi canlandırdığı sırada verem olması sebebiyle öksürük krizine girerek fenalaşmış.Hiçbir hekim Moliere’e yardım etmeyi kabul etmemiş,hatta öldükten sonra bazı hekimler Tanrı’nın Moliere’i cezalandırdığını ve böylece tıp fakültesinin intikamının alındığını söylemişler.
Yazdıklarıyla ölümü arasındaki ilişkiye hayret etmemek elde değil.
Okurken çok keyif aldım oldukça sürükleyiciydi.
Tiyatro severlerin hatta sevmeyenlerin de zevkle okuyacağına eminim.