Puan vermedi·104 syf.····Okunma: 26 Mart 2025 17:12 George Orwell’in Hayvanlar Çiftliği, ilk bakışta basit bir fabl gibi görünebilir. Ama birkaç sayfa sonra bu masalın aslında gerçek dünyanın çok acı bir aynası olduğunu fark ediyorsunuz. Bu kitap, sadece hayvanların bir çiftlikteki isyanını değil; bir devrimin nasıl yozlaştığını, nasıl kendi canavarını yarattığını anlatıyor. Ve ne yazık ki bu hikâye yalnızca geçmişin değil, bugünün ve belki de geleceğin de hikâyesi.
Kitapta Bay Jones’un yönettiği çiftlikte, hayvanlar uzun süredir çalıştırılmakta ama karşılığında neredeyse hiçbir şey almamaktadır. Derken yaşlı bir domuz olan Major, tüm hayvanlara bir rüya anlatır: Eşitliğin, özgürlüğün ve adaletin olduğu bir düzen mümkündür. Bu fikir kıvılcımı bir isyana dönüşür, insanlar çiftlikten kovulur. Artık çiftlik onlarındır: Hayvanlar Çiftliği.
Başlangıçta her şey umut doludur. Duvarlara yazılan sloganlar, “Bütün hayvanlar eşittir” ilkesiyle başlayan yeni bir düzen… Ancak bu düzen çok kısa sürede bozulmaya başlar. Başta lider olarak öne çıkan domuzlar –özellikle Napoleon ve Snowball– zamanla çiftliği bir diktatörlük rejimine dönüştürür. Snowball devrimci bir ideali temsil ederken, Napoleon hırsı ve gücü. Snowball sürgün edilir; çünkü düşünmek, sorgulamak artık tehdit sayılmaktadır.
Napoleon, devrimin çocuklarını yer. İnsanların yerine geçen domuzlar, zamanla tıpkı eski efendiler gibi davranmaya başlar. Hatta daha da kötüsü… Çünkü artık sadece baskı değil, yalanlar ve propaganda da vardır. Orwell burada Stalin dönemini ve Sovyetler Birliği’nin gidişatını eleştiriyor ama bu eleştiri sadece o döneme değil, her zamanın ve her toplumun içine işlemiş bir uyarı niteliğinde.
Kitabın en yürek burkan karakterlerinden biri Boxer adlı at. “Daha çok çalışacağım” diyerek her kötülüğü sineye çeken, hiçbir şey sorgulamadan liderine bağlı kalan bir emekçiyi temsil ediyor. Boxer’ın sonu, bu sistemin nasıl minnet bilmez olduğunu, sadakatin bile karşılıksız kaldığını tokat gibi yüzümüze vuruyor.
Kitabın sonunda en çarpıcı sahne şudur: Domuzlar ve insanlar aynı masada otururlar ve artık dış görünüşleri bile ayırt edilemez hale gelmiştir. Çünkü devrim, kendi içinde dönerken, eski zulmün aynısını üretmiştir. Ve duvarda bir zamanlar “Bütün hayvanlar eşittir” yazan yer artık şöyle der:
“Bütün hayvanlar eşittir, ama bazı hayvanlar diğerlerinden daha eşittir.”
Bu kitap bana, sadece politik sistemleri değil, insanın güce karşı olan zaafını da düşündürdü. Başta hepimiz eşitliği, özgürlüğü isteriz. Ama sonra birileri çıkar, bu idealleri kendi çıkarları için kullanır. Ve çoğu zaman olan yine inananlara olur, tıpkı Boxer gibi…
Hayvanlar Çiftliği çok kısa bir kitap ama etkisi çok uzun sürüyor. Okuduktan sonra bir süre sessiz kalıyorsunuz. Çünkü anlattığı şeyler sadece hayvanlar hakkında değil. Bu kitap, insan doğası hakkında. Ve acı olan şu ki: Bu hikâyeyi hepimiz bir yerlerde yaşadık, görüyoruz ya da yaşayacağız.