İncelemenizi dikkatle okudum; gerçekten de çok yönlü bir bakış açısı ortaya koymuşsunuz. Hitler gibi tarih sahnesinde büyük bir etki yaratmış bir şahsiyetin hem hayranlık uyandıran hem de nefret ettiren yönlerini aynı anda değerlendirme çabanız oldukça kıymetli. Eserden de anlaşıldığı üzere onun disiplinli yapısı, hitabet yeteneği ve kitleleri peşinden sürükleyebilme gücü inkâr edilemez. Ancak aynı özelliklerin, insanlık tarihinin en büyük felaketlerinden birine yol açacak biçimde kullanılması, bizlere liderliğin tek başına olumlu ya da olumsuz bir değer taşımadığını, yöneldiği hedeflere göre anlam kazandığını göstermektedir. Bu noktada, bir liderin karizmasına duyulan hayranlık ile onun uygulamalarının yol açtığı yıkımı ayırt edebilmek oldukça önemlidir. Sizin yazınız bana, Hitler’i anlamanın onu övmek anlamına gelmediğini; bilakis, o dönemin şartlarını ve ideolojisinin nasıl güç kazandığını kavrayarak benzer hataların tekrarlanmaması için ders çıkarılması gerektiğini hatırlattı. Kanaatimce bu tür çelişkili okumalar, tarihi daha derinlikli ve daha gerçekçi bir biçimde değerlendirmemize imkân tanımaktadır.