Puan vermedi·471 syf.····Okunma: 29 Mayıs 2025 21:50 Bazı kitaplar vardır, kapağını kapattığınızda aklınızda yalnızca karakterler ya da olaylarll kalmaz; aynı zamanda size sanki biri sessizce sormuş gibi hissettirir: "Senin aklından geçen sayıyı ben de bilebilir miyim?" İşte John Verdon’un “Aklından Bir Sayı Tut” romanı, tam da böyle bir his bırakıyor insanda. Polisiye türüne çok hâkim biri sayılirim ama bu kitabı okurken, sanki ben de bir dedektif gibi ipuçlarını yakalamaya, çözümü önceden tahmin etmeye çalıştım. Fakat dürüst olayım; kitap beni birkaç kez ters köşe yaptı! İlk Sayfadan Son Sayfaya Sürükleyicilik Kitaba başladığımda sadece merak ettiğim için birkaç sayfa okuyup bırakacağımı düşünmüştüm. Ama öyle olmadı. İlk mektup geldiğinde, cinayet işlenmeden bile gerilim tırmanmaya başladı. Çünkü o mektup... o mektupta yazanlar... gerçekten insanın içini ürpertiyor. Birisi seni bu kadar iyi tanıyorsa, senden önce senin ne düşüneceğini bilebiliyorsa, o kişi artık sadece biri değil, bir tehdit. Dave Gurney ile Kurulan Bağ Ana karakter Dave Gurney’i çok sevdim. Emekli olmasına rağmen içindeki adalet duygusu ve çözümleme arzusu öyle güçlü ki, neredeyse “Bu kadarına da girme artık Dave!” diyesim geldi. Ama bir yandan da onu takip etmeyi bırakamadım. Ne kadar mantıklı, soğukkanlı ve sistemli bir adam... Bazen böyle insanlara hayran kalıyor insan. Keşke ben de bir olay karşısında böyle akılcı ve soğukkanlı olabilsem dedim. Sadece cinayet ya da olay örgüsü değil; kitapta Gurney’in eşiyle olan ilişkisi, içsel çatışmaları, geçmişiyle olan yüzleşmeleri de beni etkiledi. Bir dedektifin sadece olay çözen bir beyin değil, aynı zamanda duyguları olan bir insan olduğunu bu kadar derin gösteren çok az kitap okudum. En Sevdiğim Tarafı Sanırım bu kitabı bu kadar etkileyici yapan şey, her sayfada biraz daha şüpheye düşmemdi. Her karakterden kuşkulanıyorsun, her cümle “acaba bu da bir ipucu mu?” diye düşündürtüyor. Ve tüm bu soru işaretleri, sonunda öyle zekice bağlanıyor ki, eline kalemi alıp “John Verdon sen ne yaptın?” demek istiyorsun. Sonuç olarak; Bu kitap sadece bir cinayeti çözme hikâyesi değil. Aynı zamanda insan zihninin karanlık köşelerine bir yolculuk, geçmişin gölgelerinden bugüne sarkan bir bilmece ve güven duygusunun nasıl kolayca sarsılabileceğinin kanıtı. Eğer hala okumadıysanız, n bir sayı tutun. Gerisini John Verdon halleder.