Haruki Murakami’nin Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında adlı romanı, onun karakteristik temaları olan yalnızlık, geçmişin gölgesi ve insanın içsel boşluğu etrafında şekillense de, bu kez beklentileri karşılamakta zayıf kalıyor. Roman, ilk bakışta melankolik bir aşk hikâyesi gibi görünse de, aslında anlatı derinliğinden çok, sürekli tekrarlanan iç monologlara ve yüzeysel psikolojik çözümlemelere yaslanıyor.
Başkarakter Hajime'nin iç dünyası, Murakami'nin diğer romanlarında olduğu gibi merkezi önemde. Ancak bu iç dünya, okura zenginlik sunmak yerine, bıkkınlık veren bir tekdüzeliğe saplanıyor. Hajime'nin nostaljiyle süslenmiş geçmişe takıntısı, karakterin gelişiminden çok, anlatının kendi etrafında dönüp durmasına neden oluyor. Okur, karakterle empati kurmak yerine onun bencil, kararsız ve çoğu zaman eylemsiz doğasından uzaklaşıyor. Özellikle kadın karakterlerin sadece Hajime’nin içsel yolculuğuna hizmet eden araçlar gibi kurgulanması, romanın feminist bir perspektiften de sorunlu olduğunu ortaya koyuyor.
Murakami'nin şiirsel dili ve atmosfer yaratmadaki başarısı bu romanda da zaman zaman hissedilse de, anlatı genel olarak durağan bir akışa sahip. Olay örgüsü, etkileyici sürprizlerden veya güçlü dramatik çatışmalardan yoksun. Bu da romanı edebi olarak daha çok bir taslak hissi veren, tamamlanmamış bir anlatı haline getiriyor.
Ayrıca, romanın temel sorusu —geçmişin gölgesi bugünü ne kadar şekillendirir?— yeterince derinlemesine işlenmiyor. Bu soru roman boyunca tekrar tekrar gündeme gelse de, cevaba dair kayda değer bir çözümleme sunulmuyor. Bu durum, Murakami’nin felsefi anlatılarına alışkın okurlar için dahi hayal kırıklığı yaratabilir.
Sonuç olarak, Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında, Murakami külliyatı içinde silik bir yapıt olarak kalıyor. Ne anlatı gücü ne karakter inşası ne de tematik derinliği bakımından yazarın daha önceki eserlerinin seviyesine ulaşabiliyor. Roman, büyük edebi vaatlerde bulunuyor ama bu vaatlerin altını dolduramıyor.