2025 4. kitabı
BİR KADININ YAŞAMINDAN YİRMİ DÖRT SAAT 71 sayfalık bir kitap bir gün de bitirdim. Akıcıydı. Konusu merak uyandırıcıydı. Şimdi konusuna değinelim. Eşinin vefatından sonra soylu bir kadının kendisinden yaşça küçük, kumarhanede kayıplar vermiş eğitimli bir kumar bağımlısı genç adama, 24 saat içerisinde nasıl olduğunu anlamadan ve gerçekten böyle hissedeceğini bilmeden aşkının tutkusuna kapılması ve iki farklı kişiliğe sahip bu genç adamın ilki hayranlık uyandırıcı nazik bir beyefendiden, ikinci kişiliği bağımlılıktan gelse gerek öfke problemli adama geçişi ile soylu kadının bu hikâyeyi burda bitirip şehri terk edip yoluna sancılarla devam etmesini anlatıyor. 24 yıl boyunca yaşadıklarını içinde tutuyor ve bir gün tatildeyken yaşadığı olaya benzer bir olay yaşayan evli bir kadını görünce yaşadıklarını anımsıyor ve kendini yadırgamayacağını düşündüğü hiç tanımadığı birine başından geçenleri anlatıyor bir nebze de olsa rahatlamak için. Kahramanımız M.C çocukları olan eşini kaybeden soylu bir hanımefendi. Bir gün bir kumarhanede kumar oynayan elleri analiz eder bu özelliği eşinden aldığını söylüyor. Ve bir çift el dikkatini çeker bu eller genç bir adama ait ve bu genç adam kumarı kaybetmesi üzerine kumarhaneyi terk eder yağmurlu bir havada adeta sarhoşmuşçasına bir bankta oturup kendini ölüme terk eder. M.c bu adamı istemsizce takip eder ve ona yardım etmek ister. Ona tamamen acıma duygusu ile yaklaşan Mc , genç adamı bir otele yerleştirir ve acıma duygusu dışında hiçbir duygusu olmayan bu adamla nasıl olduğunu anlamadan birlikte olur ve sabah uyandığında şaşkınlık içerisinde odayı terk etmek ister. Ancak yardım ettiği birlikte olduğu bu adama son kez bakmak ister. Adamın yüzünde hoş bir gülümseme ve bir sakinlik. MC bu yüz ifadesini görünce bir insanı ölümün kıyısından aldım ve kurtardım diye düşünürken onunla son bir kez daha görüşmek ona yardım etmek ister. Son bir kez daha görüşürler her şeyini kaybetmiş bu adama biraz para verir başka bir şehre göndermek için. Adam parayı mahçubiyetle kabul eder ve ayrılırlar. MC içten içe adamın kendisine karşı duygu beslemediğini hisseder ve o an adama karşı bir tutkusu olduğunu anlar ve peşinden gitmek ister ama yetişemez. Onu İlk kez gördüğü kumarhaneye gider yaşananları bir kez olsun hayal etmek için . Sonra karşısında kendini kumara kaptırmış o genç adamı görür MC buna çok öfkelenir adamı o kumar masasından kaldırmak istese de adam bunu istemez ve MC ye çıkışır . MC işte tam da bu noktada derin bir hayal kırıklığı yaşar. Ve şehri terk eder. Yıllar sonra tatile gittiği bir otelde hiç tanımadığı bir insana başından geçenleri anlatırken de şöyle bir itirafta bulunur: O beni isteseydi çoluğumu çocuğumu, hayatımı arkamda bırakıp onunla giderdim.
Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört SaatStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024150,9bin okunma