Herkese selamlar
Jules Verne 'in " Doktor Ox'un Deneyi " (Fransızca özgün adı: Une fantaisie du docteur Ox) adlı eseri, Verne'in bilimkurguya mizahi ve eleştirel bir bakış sunduğu kısa ama etkileyici eserlerinden biridir. İlk olarak 1872 yılında yayımlanmıştır.
Jules Verne, bu kısa eserinde bilimsel ilerlemenin büyüsünü değil, bilimin denetimsizliğini hicveder. Sessiz ve durağan bir kasaba olan Quiquendone’un halkı, bir "aydınlatma projesi" bahanesiyle oksijen gazına maruz bırakıldığında, doğaları tamamen değişir: sabırlı insanlar saldırganlaşır, tutucular devrimci olur.
Bu dönüşüm, sadece atmosfer değil, insan ruhunun kimyasının da manipüle edilebileceğini gösterir.
Verne burada, bilimin sadece "ne yapabiliriz?" sorusuna değil, "yapmalı mıyız?" sorusuna da cevap vermesi gerektiğini vurgular. Dr. Ox karakteri, ilerlemenin karanlık yanını temsil eder: insan hayatını bir laboratuvara çevirmeyi meşru gören bir bilimsel kibri.
Bu anlamda eser, etik, bireysel özgürlük ve toplum mühendisliği üzerine zamansız bir eleştiridir.
"Dr. Ox’un Deneyi", görünüşte basit bir bilimkurgu fantezisi olsa da derinlerinde şu soruyu sorar;
* Bilim bizi ileriye mi taşır, yoksa bizi biz yapan şeyleri eritip yok mu eder?
Jules Verne’in nadir görülen hiciv dolu tarafını tanımak isteyenler için bu eser, kısa ama çarpıcı bir keşiftir.
Doktor Ox'un DeneyiJules Verne · İş Bankası Kültür Yayınları · 202123,7bin okunma