AİLEDE TACİZ VE ENSEST
2025 3. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2025 16:58
Bu kitabı elime aldığımda hemen bitiririm sandım ama öyle olmadı. Soluksuz okuyamadım; bazı yerlerde durup nefes almak zorunda kaldım. Öyle yerler var ki, mesela bir mağdur diyor ki: “Keşke tecavüze babam tarafından değil, başkası tarafından uğrasaydım.” İşte orada hayat resmen duruyor. Babasına, abisine, dayısına güvenmesi gereken bir çocuk, en büyük kötülüğü onlardan görüyor. Ben bunları okurken bu kadar etkileniyorsam, bu kadar üzülüp içim parçalanıyorsa, bunu yaşayan çocuklar, bebekler, küçücük yavrular ne yaptı? Onlar nasıl hissetti? Biz çocuklarımıza hep yabancılardan korunmayı öğretiriz. “Yabancılarla konuşma, şeker alma, arabalarına binme…” Peki ya asıl tehlike evin içindeyse? O çocuğu babasından, abisinden, dayısından nasıl koruyacağız? O çocuk annesinden bile darbe yiyorsa, güven duygusu yerle bir oluyorsa. Aile dediğimiz o kutsal yapının içinde, insanın en güvende olması gereken yerde yaşanan ensest ilişkilerden tacizden tecavüzden nasıl koruyacağız. Kitapta anlatılan her olay aslında tek bir mağdurun değil, toplumun kanayan yarası gibi. Her bir çocuk, bir şekilde en yakını tarafından ihanete uğruyor ve susmaya zorlanıyor. Bu da bana aileyi, anneleri, babaları, kardeşleri daha farklı bir gözle düşündürdü. Aile içinde güvenmek istediğin insanlardan korkmak zorunda kalmak ne demek, bunu çok net hissettirdi. Bir yandan da kitabı okurken “Bu çocuklar, bu mağdurlar, nasıl iyileşecek?” diye düşündüm. Bazı yerlerde insanın gözleri doluyor, bazı yerlerde öfkesinden yumruğunu sıkası geliyor. Kitabı bitirdiğimde elimde büyük “Ne yapabiliriz?” sorusu kaldı. Bu çocuklar bir kez değil, defalarca ölüyor. Evet, adalet var, cezalar var, ama o çocukların yüreğindeki yara hiçbir mahkemede onarılamıyor. Bize düşen sadece susmamak ve anlatmak. Bu kitap tam olarak bunu yapıyor, susturulan çocukların sesi oluyor. Kardeşini Doğurmak, bence her insanın okuması gereken bir kitap. Çünkü belki o zaman kimse “Aman aile içinde olur öyle şeyler” diyemez. Bize hep aile kutsaldır diye öğretildi, ama bu kitap gösteriyor ki aile bazen insanın en büyük düşmanı olabiliyor. Bu yüzden de kitabı okurken kendi ailemizi, çevremizi de sorguluyoruz. Aile dediğimiz yer bazen en güvensiz yer olabiliyor. Bu gerçeği görmek çok acı, ama görmek zorundayız. Çünkü başka türlü hiçbir şey değişmez. Kardeşini Doğurmak
Duygu ve Düşünce
Kardeşini DoğurmakBüşra Sanay · Doğan Kitap · 20188bin okunma