···Okunma: 01 Haziran 2025 01:28 Yazar Cumhuriyet dönemini kuruluşundan itibaren konu alarak yazdığı 4 cilt romandan oluşmaktadır.
Cumhuriyet dönemi devlet anlayışını yansıtan, köylü milletinin sahipsiz kalışı, Kurtuluş Savaşı'nda eşkıyalık yapan ve cepheden kaçan ağaların köylünün tapulu topraklarına çöküp rüşvetle ve yolsuzlukla askeri ve resmi makamları el altından elde ederek; Toprak kapma ve servet toplama yarışını anlatıyor.
Hesapsız zulümlerin yapıldığı, kertiş Ali onbaşı gibi suçsuz insanları dayak ile günlerce döverek ve nicelerini öldürerek devlet eliyle emsalsiz işkenceler yapılmasını çok güzel anlatıyor..
Roman sırayla 1 ciltte 4 cilde kadar İnce Memed adlı halk dostu garip köylülerin düşmanları olan ağları yok eden eşkıyalığı en küçük detayına kadar anlatıyor...
Abdi Ağa ile başlayan köylülere reva nice çileler yokluklar, fakirlik, haksızlıklar baş göstermeye ve toplumsal huzursuzluğa dönüşmeye başlıyor. Bu huzursuzluğu yok etmek için küçük bir çocuk için aynı zamanda babasının katili olan zalim Abdi ağayı öldürerek eşkıyaliga doğru ilk adımını atıyor...
Sevdiği kız olan hatice'yi Ali bey dağına kaçırıp orada hürü nine ile yabani hayatta bir düzen oturtmaya çalışıyor. Tam Bu esnada jandarmalar onu Ali dağında kıstırıp biricik sevdiği hatice'yi öldürüyorlar.
Sonra Safa bey, çiçekli Mahmut ağa ve ve Murtaza Ağa sırayla bir bir çile yumakları olan köylüleri sömürmeye çalışırken İnce Memet köylüleri bu zulümlerden kurtarıyor. Zalim ağaları bir bir öldürüyor ve halka özgürlük sunuyor.
Milli eğitim bakanlığı'na bağlı 100 temel eser arasında yer alan Bu dört çiftlik İnce Mehmet romanları, ne yazık ki Talim terbiye kurulundan geçmemiş olup; ahlaka aykırı birçok ifadeler ve yer yer açık seçik olarak hiçbir kaygı duyulmadan anlatılmıştır.
Bu yönüyle çocukların bu eseri okumamasıni tavsiye ediyorum. Çünkü ahlaka aykırı ve şehveti ön plana çıkaran birçok bölüm ballandıra ballandıra anlatılmış ve Allah'a, Kur'an'a ve peygamberi yönelik ifadeler ise birçok bölümde ironi bir şekilde eleştirilmiş, dalga geçilmiş dahası İslami değerler ayaklar altına alınmıştır.
Arif Saim Beyin devlet eliyle halka reva gördüğü her türlü zulümler, köylüleri katletme, onların en verimli mallarını ve arazilerine çökme
Murtaza ağanın yalakalıkları ve zulümleri
Zülfü Bey'in tapu ve toprak satmadaki rüşvet ve yolsuzlukları
Taşkın beyin yalan haberi yayma hesapsız bir şekilde adam öldürme hakkını isteyen insanları katletme eylemleri
Bütün bu zulümlere karşı İnce Memed, Ferhat hoca, yörük Temur ve dahası bir avuç grubuyla karşı koymaya çalışmış, devlete karşı köylüye ve millete gerçek devlet gibi muamele etmiş merhamet göstermiş onların yanında olmuştur.